Ruben Östlund másodszor is Arany Pálmát nyert a cannes-i filmfesztiválon

2022. május 29. – 07:44

Másolás

Vágólapra másolva

A szomorúság háromszöge című svéd vígjáték, Ruben Östlund filmje kapta a fődíjnak számító Arany Pálma-díjat a cannes-i filmfesztiválon. Östlundnak ez a második pálmája, A négyzet című filmjével 2017-ben már nyert egyet.

A Triangle of Sadness (A szomorúság háromszöge) film egy luxusjachton kezdődik, ahova meghívnak egy influenszer manökent és szintén manöken barátját. Együtt utaznak dúsgazdag emberekkel, például egy alkoholista orosz oligarchával és egy brit nyugdíjas párral, akik kézigránátok eladásából gazdagodtak meg. Hajótörést szenvednek, egy görög szigeten kötnek ki, és aztán itt játszódik tovább a sztori. A filmben Woody Harrelson is játszik.

A filmet szeptember 8-án mutatják be a magyar mozikban.

További díjazottak:

  • A zsűri a második legjelentősebb díjat, a Nagydíjat megosztva ítélte oda a belga Close című filmnek (Lukas Dhon) és a francia Claire Denis angolul forgatott Stars at Noon című Nicaraguában játszódó romantikus thrillerének.
  • A legjobb rendezés díját a dél-koreai Pak Csan Voknak ítélte a zsűri Decision to leave című krimijéért.
  • A fesztivál 75. évfordulójára létrehozott különdíjat a zsűri a kétszeres Arany Pálma-díjas belga Luc és Jean-Pierre Dardenne-nek ítélte oda Tori és Lokita című filmjéért, amely két, kísérő nélkül Európába érkezett guineai illegális bevándorló gyerek története.
  • A zsűri díját megosztva kapta Charlotte Vandermeersch és Felix van Groeningen belga rendezőpáros Nyolc hegy című filmje, valamint a lengyel Jerzy Skolimowski IÁ című filmje, amely Robert Bresson francia filmrendező 1966-ban forgatott Vétlen Balthazár című filmjének kortárs feldolgozása.
  • A legjobb forgatókönyv díját Tarik Saleh vehette át legújabb filmje, a Boy from Heaven történetéért.
  • A legjobb férfi alakítás díját a dél-koreai Kang-ho Song kapta a Broker című filmjében nyújtott alakításáért. Zar Amir Ebrahimi, Párizsban élő iráni színésznő kapta a legjobb női alakítás díját a Holy Spider című filmes alakításáért.
  • A fesztivál hivatalos és párhuzamos szekcióiba beválogatott elsőfilmek közül a legjobbnak járó Arany Kamera-díjat Riley Keough és Gina Gammell amerikai rendezők War Pony című filmje kapta, és míg különdíjat kapott az ugyanebben a szekcióban versenyző Plan 75 című film is, amit a japán Hajakava Csie rendezett. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!