Meghalt Andy Fletcher, a Depeche Mode billentyűse

2022. május 26. – 21:34

Meghalt Andy Fletcher, a Depeche Mode billentyűse
Andy Fletcher 2017. december 9-én Torinóban – Fotó: Roberto Finizio / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Depeche Mode hivatalos Facebook-oldalán és a Twitterén jelentette be 60 éves billentyűsük, Andy Fletcher halálát. A Fletch becenévre hallgató zenész alapító tagja volt az angol new wave bandának.

A világszerte ismert zenekar Magyarországon is rendkívül népszerű, olyan slágereket jegyeznek, mint a Personal Jesus vagy az Enjoy The Silence. Andy Fletchert a Depeche Mode többi tagjával együtt 2020-ban beválasztották a Rock and Roll Hall of Fame-be.

A zenekar posztja szerint váratlanul érte őket Fletcher korai halála. A billentyűst „egy igazi aranyszívű embernek” ismerték, aki mindig ott volt, ha „támogatásra, egy élénk beszélgetésre, egy kiadós nevetésre vagy egy hideg sörre volt szükséged”.

Fletcher 1961-ban született Nottinghamben, majd a délkelet-angliai Basildonban Martin Gore-ral, Vince Clarke-kal és Dave Gahannal együtt 1980-ban megalapította a Depeche Mode nevű zenekart. Már korai számaikkal, például a Just Can't Get Enough szintipopballadával meglehetősen nagy sikert arattak, ám igazi áttörést csak Vince Clarke 1981-es távozása után értek el (Clarke amúgy később olyan ikonikus bandáknak volt a tagja a '80-as években, mint a Yazoo vagy később az Erasure).

Fletchert legutoljára a soproni Volt Fesztiválon láthatta a magyar közönség 2018-ban.

A művészvilág különböző képviselői közül Lol Tolhurst, a Cure együttes alapító tagja emlékezett meg elsők között a billentyűsről: „Andyt a barátomnak tekintettem, fiatalon sok közös utat jártunk be. Részvétem a családjának, a banda többi tagjának és a Depeche Mode rajongóinak.”

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!