6,8 milliárd forintért kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja, a Szikla

2022. május 12. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az előzetesen becsült ár alatt, 18,6 millió svájci frankért (6,8 milliárd forintért) vásárolta meg egy licitáló szerdán a The Rock (Szikla) nevű gyémántot a Christie's genfi árverésén. A 228,31 karátos drágakő, a világ árverésen megfordult legnagyobb, körte alakú, fehér gyémántjának eladásához nagy reményeket fűztek: a szakértők azt várták, hogy megdöntheti a korábbi rekordot, amit 2017-ben Genfben egy 163,41 karátos kő eladása állított be 33,5 millió svájci frankkal (12,3 milliárd forinttal).

A Vöröskereszt és a The Rock a genfi árverésen Fotó: Denis Balibouse / Reuters
A Vöröskereszt és a The Rock a genfi árverésen Fotó: Denis Balibouse / Reuters

A szerdai licitálás 14 millió svájci frankról indult, és kétperces licitharc után 18,6 millió svájci franknál állt meg. Előzetesen 19-30 millió svájci frankra (9-12 milliárd forintra) becsülték a várható árat.

A drágakövet egy észak-amerikai tulajdonos bocsátotta árverésre, és egy telefonos licitáló szerezte meg. A 2000-es évek elején Dél-Afrikában kibányászott követ a genfi árverés előtt Dubajban, Tajpejben és New Yorkban is bemutatták.

A genfi aukció sztárja végül a Vöröskereszt gyémánt elnevezésű drágakő lett, amelynek eladásából befolyt bevétel egy része a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságához kerül. A kanárisárga, 205,07 karátos kőért tízperces licitharc zajlott. A győztes végül 14,1 millió svájci frankért (5,2 milliárd forintért) kapta meg a gyémántot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!