Az Örkény és a Katona József Színház társulata sem fog részt venni a Vidnyánszky-féle Színházi Olimpián

2022. május 9. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

Mácsai Pál és Máté Gábor is visszautasította Vidnyánszky Attila meghívását, így az Örkény és a Katona társulata nem fog részt venni a Színházi Olimpián, amit 2023-ban Magyarországon a Nemzeti Színház szervezésében rendeznek meg. A színházigazgatók döntésével a társulatok tagjai is egyetértettek.

Az Index számolt be a X. Színházi Olimpia kapcsán rendezett kerekasztal-beszélgetésről, amin a Nemzeti Színházon kívül egyik budapesti prózai kőszínház sem képviseltette magát. A lap több fővárosi színházigazgatót is megkérdezett, részt vesznek-e majd társulatukkal a 2023-as színházi fesztiválon, és erre Máté Gábor és Mácsai Pál is úgy nyilatkozott, nem fogadták el a meghívást.

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója az Indexnek elmondta, személyesen, telefonon kereste fel Vidnyánszky Attila, hogy meghívja az olimpiára.

„Összehívtam a Művészeti Tanácsot, és hosszas mérlegelés után ezzel az indokkal utasítottuk el a meghívást: a jelenlegi színházi helyzetben olyan súlyosak a hatalom által nem kedvelt színházak veszteségei, olyan mély az árok a két oldal között, annyira elmérgesedett ez a kibeszéletlenségekkel és rágalmakkal terhelt helyzet, hogy ennek feloldását elképzelhetetlennek tartjuk a nagyszabású Színházi Olimpián való közös részvétellel.”

Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója a következőket mondta a lapnak:

„Az Örkény István Színház meghívást kapott a Színházi Olimpiára, ám nem él a lehetőséggel. Döntésem oka, hogy a részvétellel közösséget vállalnánk az előadó-művészeti törvény tartalmával és létrehozásának módjával, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításának tartalmával és módszerével. Nem mellékes az sem, hogy a rendelkezésre álló összeg területünkön olyan kivételes, hogy egy részéből is hosszú távon lennének megoldhatók szakmánkban alapvető problémák – például a független színházak és társulatok helyzete, amelyeknek zavartalan működése a kőszínházi gyakorlat mellett a magyar előadó-művészet jövőjének egyik záloga. A döntést társulatunk egyetértésével hoztam meg.”

A nagyszabású színházi fesztiválra a világ minden tájáról érkeznek színházi alkotók, társulatok, független és kőszínházak. Magyarország a tizedik olimpiának ad otthont 2023 tavaszán-nyarán, a kormány 6,8 milliárd forinttal támogatja a megvalósítást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!