Egy híres reneszánszkori freskót egy olasz külvárosi temetőbe helyeznének át

2022. április 17. – 18:37

Egy híres reneszánszkori freskót egy olasz külvárosi temetőbe helyeznének át
Piero della Francesca Madonna del Parto című freskója – Forrás: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz Államtanács úgy döntött, hogy a reneszánszkori művész, Piero della Francesca Madonna del Parto című freskóját vissza kell vinni oda, ahol eredetileg festették, még akkor is, ha az a hely ma egy temető.

Piero della Francesca alkotását, a Madonna del Partót a reneszánszkor egyik legnagyobb mesterművének tartják. A freskó, ami Szűz Máriát ábrázolja várandósan, 1460 körül készülhetett el a toszkánai Monterchiben. A freskót a Santa Maria di Momentana kápolná egyik falára festették. A mű két földrengést is túlélt, 1992-ben restaurálták és áthelyezték a Madonna del Parto múzeumba, ami egykor a monterchi iskola épülete volt.

A festmény elhelyezéséről szóló vita már ekkor elkezdődött, és akkor vett új fordulatot, amikor az olasz Államtanács, az ország legfelsőbb közigazgatási bírósága úgy döntött, hogy vissza kell helyezni eredeti helyére, még akkor is ha az egy temető.

A döntéssel azonban nem mindenki ért egyet, Monterchi város polgármester az olasz napilapnak, a La Stampanak azt nyilatkozta, hogy kell ahhoz némi képzelőerő, hogy „jó ötlet a születés szimbólumát egy külvárosi temetőben, 3000 sír között elhelyezni”. Ellenben a műkritikussal, Vittorio Sgarbiálló, aki szerint fellendítené a vallási turizmust ha kép visszakerülni az eredeti helyére.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!