Több pénzt a tanároknak! – mondja a 11 éves Prince egy most előkerült archív felvételen

2022. április 5. – 00:00

Másolás

Vágólapra másolva

Egy ritka, 1970-es filmfelvétel került elő Prince-ről, amelyen a később hét Grammy-díjat nyert, ikonikus zenész-énekes 11 éves gyerekként nyilatkozik egy minneapolisi tanártüntetésen – írja a CBS Minnesota. Az 52 évvel ezelőtti felvételt a WCCO, a CBS hálózatához tartozó minnesotai rádióadó túrta elő a saját archívumából.

1970 áprilisában a minneapolisi tanárok sztrájkba kezdtek. A WCCO azért szedte elő a felvételt több mint fél évszázaddal később, hogy bemutassa egy múlt hónapban ugyanabban a kerületben tartott tanársztrájk történeti kontextusaként. A WCCO egyik munkatársa, Matt Liddy megnézte a 13 perces felvételt, és a riporter által kérdezgetett egyik gyerekben ráismert Prince Rogers Nelsonra, azaz a világhírű néhai énekesre, aki maga is minneapolisi volt.

A vonatkozó filmrészlet azóta külön is felkerült a Youtube-ra:

„Azonnal kimentem a szerkesztőségbe, elkezdtem mutogatni az embereknek, és azt mondtam: »Nem fogom megmondani, hogy szerintem ki ez, de szerintetek ki ez?«. És minden egyes ember azt mondta, hogy Prince” – mesélte Liddy. Persze ennyi alapján egy újságíró még nem kürtöli világgá, hogy kultúrtörténeti kuriózumra bukkant, így Liddy is nyomozásba kezdett.

A felvétel olyan régi volt, hogy ott helyben meghallgatni sem tudták megfelelő eszköz híján, de aztán szakértői segítséggel sikerült kinyerni belőle a hangsávot, amelyen a fiú ezt mondta:

„Szerintem nekik is jobb oktatásban kellene részesülniük, mert, öö, és szerintem több pénzt kellene kapniuk, mert dolgoznak, plusz órákat dolgoznak értünk, meg ilyenek.”

A riporter azonban nem kérdezte meg a nevét. Az előtte megszólaló gyerek elmondta a sajátját, de őt hiába próbálták felkutatni. Liddy megmutatta a felvételt egy Prince-szakértő helyi történésznek, aki – amellett, hogy maga is meg volt győződve az azonosságról – felismerte a felvételen az iskolát, ahová Prince is valóban járt akkoriban. Volt egy fényképe is Prince-ről épp abból a tanévből, azzal is nagy hasonlóságot mutatott a felvételen látható fiú. De mindez még mindig nem volt elég a bizonyossághoz. Ezt az adta meg, amikor a történész összekötötte Liddyt Prince egy gyerekkori barátjával, aki egyértelműen felismerte nemcsak Prince-t, de még az előtte megszólaló másik gyereket is.

Prince 2016-ban, 57 évesen halt meg véletlen fentaniltúladagolásban, az otthonában találtak rá. A fentanil olyan pirulákban volt, amelyek hasonlítottak egy gyakori fájdalomcsillapítóra. Az ügyben több nyomozás is indult, de végül nem állapítottak meg bűncselekményt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!