200 éves, elveszettnek hitt remekmű került elő egy angol pár kertjéből

2022. március 18. – 12:39

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor két évtizeddel ezelőtt 5000 fontért (mai árfolyamon körülbelül kétmillió forint) megvették, az új tulajdonosok úgy gondolták, hogy a fekvő nőt ábrázoló, koszos szobor szép kiegészítője lesz a kertjüknek. Most kiderült: Antonio Canova 200 éves, elveszttnek hitt alkotását vásárolták meg. A szobor ma a becslések szerint 8 millió fontot (megközelítőleg 3 és fél milliárd forintot) érhet – írja a Daily Mail.

A szobor egészen kalandos életút után kötött ki az angol pár udvarában. A fekvő Magdalénát 1819-ben az akkori miniszterelnök, Lord Liverpool rendelte meg az itáliai művésztől. A két méter hosszú márványszobrot a kormányfő családja több mint 20 évvel a halála után eladta, ezt követően egy tekintélyes otthonban tartották egészen egy katasztrofális tűzvészig, majd egy vállalkozó kertjében kötött ki Londonban. Az 1960-as években újra eladták, majd 20 évvel később került jelenlegi tulajdonosaihoz.

A tulajdonosok azután döntöttek úgy, hogy ellenőriztetik az eredetét, miután több olyan pletykák hallottak, hogy a kerti szobor valójában Canova alkotása lehet. A megérzésük bejött, a szakemberek igazolták a szobor eredetét, a restaurátorok pedig egy nyolc hónapig tartó folyamat során visszaállították korábbi állapotát.

Restaurátor tisztítja a fekvő Magdalénát Fotó: Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency / AFP
Restaurátor tisztítja a fekvő Magdalénát Fotó: Wiktor Szymanowicz / Anadolu Agency / AFP

Dr. Mario Guderzo Canova-kutató szerint csoda, hogy előkerült a szobor, miután a tudósok évtizedekig hiába keresték. A fekvő Magdalénát július 7-én bocsátják árverésre londoni Christie's-ben. Előtte New Yorkban és Hong Kongban is kiállítják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!