Tilla: Már megszoktam, hogy bizonyos emberek a TV2-t kizárólag politikai szempontból nézik

2022. március 9. – 19:08

Másolás

Vágólapra másolva

Till Attila televíziós személyiség, filmrendező volt Osváth Zsolt szerdán publikált YouTube-műsorának vendége. A beszélgetésben a Till munkahelye, a Fidesz-közeli TV2 miatt sok szó esik a műsorvezető politikához, konkrétan a TV2 politikai elkötelezettségéhez való viszonyáról, de előkerül a filmes pályázati rendszer és Till alkoholhoz való viszonya is.

Arra a kérdésre, hogy stabil lábakon áll-e most a TV2, Till Attila azt mondja, szerinte igen, de ezekbe a kérdésekbe ő valójában nem lát bele. Osváth ezután egy régebbi Tilla-interjúra visszautalva közbeveti, hogy milyen áron áll fenn ez a stabil helyzet, amit Till nehéz, nem fekete-fehér kérdésnek minősít. „Már megszoktam, hogy bizonyos emberek a TV2-t csak és kizárólag egy politikai szempontból nézik” – mondja, és hozzáteszi, hogy ő „nem ebből az aspektusból, nem ezért” van ott. Ő egyébként 20 éve van a csatornánál, és számára a TV2 „99 százalékban nem a politikát jelenti, hanem azokat az embereket, akikkel együtt dolgozik”.

Osváth azért felteszi a kérdést, hogy vajon foglalkozik-e Tilla azzal, hogy esetleg a személye legitimálhatja például a Tényekben elhangzó hírhamisításokat. „Hát, megmondom őszintén, hogy nem. Azért vagyok ott, mert nem foglalkozom ezzel” – feleli erre Till, aki úgy gondolja, hogy csak azt a műsort képviseli, amelyikben éppen közreműködik. A TV2 mellett ugyanakkor „ha rákérdeznek témákra interjúkban, el szokta mondani a véleményét, hogyha megkérik bizonyos alapítványok, szervezetek, nagyon sok mindenkinek segít”. Politikához való általános viszonyulásáról annyit mond, hogy „nincs, sosem volt”, „nem az élete központja” és a pártok sem érdeklik.

A csatorna működése az ő szemszögéből más, mint ami esetleg kívülről látszik: „kívülről nézve olyan, mintha mindent meghatározna a politika. Belülről nem határoz meg mindent, vagy legalábbis a szórakoztató műsorok részlegén nem. Hogy mi történik a híradókban, nem tudom, de 15 éve sem tudtam, másik épületben vannak, életemben kétszer vagy háromszor jártam ott” – mondja. Till akkor sem kapott fejmosást, amikor például nyilvánosan kiállt a szivárványcsaládok mellett, nincs a csatornánál olyan típusú elvárás vele szemben, hogy fideszesnek kellene lenni.

A műsor elején Tilla alkoholhoz fűződő viszonyáról van szó. Itt kiderül, hogy Tilla öt éve nem iszik egyáltalán, azóta barátkozik a gondolattal, hogy lehetséges, hogy korábban alkoholista volt. Úgynevezett nagyivóként, buliivóként hivatkozik régi önmagára, aki „gépszíjszakadásos, négy sör után nem tudta, hogy mi történik, megiszik-e még száz sört”.

Munkában ugyanakkor sosem ivott, szögezte le, néhányszor fordult elő olyan, hogy buli után műsort vezetett, de utána nagyon szégyellte magát. Később felismerte, és már tud róla beszélni, sőt, most filmet fog forgatni róla: a következő játékfilmjében épp nem ivó alkoholisták küzdenek a visszaesés ellen. Filmtémában a hazai filmes pályázati rendszerre is rákérdez Osváth. Tilla szerint jó lenne, ha lenne valamilyen kvótarendszer-szerűség, melynek lényege, hogy aki már bizonyított, az kaphatna támogatást. „Azzal van baj, hogy ha valaki sosem csinált filmet, és kap 4 milliárdot”, mondja és kritizálja azt a megközelítést, amelyben az a pénzosztás alapja, hogy „most jövünk mi”, mert „ki az a mi, és kik azok az ők”?

A teljes beszélgetés itt nézhető meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!