Elszállították Banksy egyik képét Port Talbotból, ami 2018-ban egy acélmunkás garázsának falán jelent meg

2022. február 8. – 17:16

Másolás

Vágólapra másolva

Elszállítják a walesi Port Talbotból Banksy egyik alkotását, miután a falfestményt vandálok próbálták megrongálni, és lejárt a megállapodás a kép tulajdonosa és a város között. A BBC úgy tudja: a kép a Suffolki Egyetemre kerül.

Három éve, 2018. december 19-én jelent meg a Season's Greetings (Ünnepi üdvözlet) című alkotás a dél-walesi város Taibach negyedében egy acélmunkás garázsának falán, írja az MTI.

A kép a környezetszennyezés közösségekre gyakorolt hatására hívja fel a figyelmet. A stencilekkel és festékszóróval készült karácsonyi jelenet egyik oldalán szánkója mellett egy gyerek látható, aki nyelvével próbálja elkapni a hópelyheket. A hóról azonban a sarkon túl, a fal másik oldalán kiderül, hogy valójában az acélgyártás mellékterméke, a fekete por, amely nagy mennyiségben hullott itt 2018 nyarán.

 John Brandler műkereskedő a Banksy-kép elszállítására készített láda előtt Port Talbotban – Fotó: Geoff Caddick/AFP
John Brandler műkereskedő a Banksy-kép elszállítására készített láda előtt Port Talbotban – Fotó: Geoff Caddick/AFP

A képet John Brandler műkereskedő vásárolta meg. A várossal kötött megállapodásban beleegyezett abba, hogy az alkotás három évig Port Talbotban maradjon. A kormány fizetett azért, hogy a kép a belváros egyik üres üzletébe kerüljön, ahol a közönség is megnézheti.

A képet kedden egy ideiglenes raktárhelyiségbe szállították, majd egy kulturális intézmény kapja meg, ahol kiállítják, amíg döntenek jövőbeli sorsáról. A BBC úgy tudja: a kép a Suffolki Egyetemre kerülhet.

„Mióta három évvel ezelőtti a Season's Greetings felbukkant, fanatikusok állandóan megpróbálták tönkretenni ezt a fantasztikus műalkotást. Hogy megőrizhessük a jövő generációi számára, elköltöztetjük egy olyan helyre, ahol látható lesz, de nem lehet megrongálni” – mondta Brandler.

Port Talbot önkormányzatának közlése szerint nem sikerült megtartaniuk a művet, és ha a kép maradt volna, évente 100 ezer fontot (42 millió forintot) kellett volna fizetniük Brandlernek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!