New Yorkban egy éjszaka alatt lebontották Breuer Marcell forradalmi házát, egy teniszpálya lesz a helyén

2022. február 1. – 16:14

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány nappal ezelőtt New Yorkban lebontották Breuer Marcell, az egész világon ismert magyar építész és formatervező egyik fontos épületét, a Geller I néven ismert 1945-ös lakóházat. Az épület Breuer pályájának fontos modernista darabja volt. Miután kiderült, hogy markolóval akarják eltüntetni az építészettörténeti szempontból is jelentős házat, többen megpróbálták megvédeni, de az ingatlanfejlesztők gyorsabbak voltak.

Mint a Geller I pusztulásáról beszámoló Tervlap is kiemeli, az épület Long Islandnek egy „túl jó” részén volt, ahol egekbe szöktek az árak, az újabb építésű nagyobb villák között Breuer 1945-ben épített háza kisebb – vagy ha tetszik, arányosabb és környezetébe jobban illő volt. Az épület egyediségét szerkezetileg a kettős tömegű, binukleáris struktúra adta. A nappali és a hálórészek két eltérő formai elemből álltak, miközben az épület stílusában az orosz konstruktivizmus jegyei és a New England-i helyi hagyományok egyaránt megjelennek.

A Pécsen született Breuer Marcell Dessauban, a formatervezést forradalmasító irányzat alapítója, Walter Gropius mellett lett a Bauhaus mestere, majd a berlini éveket és a meghiúsított itthoni karriert követően (a Mérnöki Kamara zsidó származása miatt nem vette fel, és nem folytathatta itthon a pályáját) Londonba, a háború után pedig New York-ba ment. Amerikai praxisa éppen a most lebontott Geller I háznak is köszönhetően indult be. Ezután kapott lehetőséget arra, hogy egy állandó mintaépületet tervezzen a Modern Művészetek Múzeuma kertjében, nem sokkal később pedig már egy sor megbízással árasztották el.

„A ház pillangószárnyakra emlékeztető tetője és hatékony alaprajzi rendszere, amely elválasztja a nappali és éjszakai használatot, az ideális modern családi otthon prototípusává vált”

– írja a Tervlap.

A házat ugyan felvették a Történelmi Helyek Nemzeti Nyilvántartásába, de műemléki védettsége nem volt. A létét fenyegető ingatlanfejlesztési projektről tavaly év végén értesültek az építészeti örökséget óvni próbáló civil szervezetek, amelyek ezt követően megpróbálták felvenni a beruházóval is a kapcsolatot, de ő nem reagált a megkeresésekre. A hatóságoknál is kezdeményezték a védettséget biztosító folyamat elindítását, de a hivatal sem lépett.

„Tiszteljük az építészeti értékeket, de egy magántulajdonról van szó” – idézi a helyi elöljárót a New York Times. A jelek szerint tehát a bontás szabályos volt, de az értékpusztuláson ez nem segít. „(Az épület sorsa) pontosan megmutatja, hogy mi történik, amikor egy nemzetközileg elismert mesterműnek nincs semmilyen megfelelő védettsége, ami megakadályozhatná, hogy egy tulajdonos lerombolja” – fogalmazott Caroline Rob Zaleski, New York állam műemlékvédelmi megbízottja. A Geller I helyén a hírek szerint teniszpályák és egy új villa épül majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!