Tizenkét év után megszűnik jelenlegi formájában a k2 Színház

2022. január 27. – 15:22

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenkét év után megszűnik a k2 Színház – erről beszélt a Revizornak a két alapító, Fábián Péter és Benkó Bence. A megszűnés okai között a folyamatos anyagi bizonytalanságot, a pályázati támogatások kiszámíthatatlanságát, az állandó játszóhely hiányát és a személyes ellentéteket is említik. A társulat közleménye szerint idén még két bemutató lesz a k2 Színház égisze alatt, majd nyáron, az Ördögkatlan Fesztiválon búcsúznak a közönségtől.

A társulatot az utóbbi években Fábián Péter vezette (Benkó Bence főrendezőként vett részt a társulat munkájában), a működés kiszámíthatatlansága azonban egyre jobban megviselte, ezért döntött úgy: hogyha idén januárig nem talál olyan helyet a társulat, ahol biztonságban működhet, lemond kuratóriumi elnöki tisztjéről, és befejezi a közös munkát a társulattal.

A társulat az utóbbi időben többször is próbálkozott, hogy állandó játszóhelyet találjon magának. 2020 őszén a Pécsi Nemzeti Színház, 2021 nyarán a budapesti Pinceszínház vezetői pozícióját is megpályázták. Mindkét esetben a budapesti Radnóti Színház korábbi gazdasági vezetője, Komáromi György lett volna az ügyvezető igazgató, Benkó Bence és Fábián Péter művészeti vezetők, a k2 Színház színészei pedig állandó társulati tagok lettek volna. A Pécsi Nemzeti Színház esetében végül a pécsi színész, Lipics Zsolt pályázatát támogatta a bizottság, a Pinceszínház vezetésével pedig Sztarenki Pált bízták meg. A két sikertelen pályázat még jobban megrendítette a társulat jövőképét.

Ahogy Fábián Péter fogalmazott:

„Nem a színházcsinálásból van elegem, hanem ebből a független társulatvezetésből.”

A jövőben írni és rendezni is szeretne kőszínházakban, illetve más független társulatokkal is szívesen dolgozna együtt.

Benkó Bence a vele készült interjúban elmondta, folytatják a munkát, szeretné, ha a társulat együtt maradna, de a k2 nevet – Fábián Péter kérésére – elhagyják. Arról, hogy pontosan milyen keretek között, milyen néven folytatják, mik a terveik a jövőre nézve, és mi lesz a repertoáron levő előadásokkal, nem beszélt.

A k2 Színházat Fábián Péter és Benkó Bence még egyetemi éveik alatt alapították Kaposváron. Bő tízéves működésük alatt a magyar független színházi szcéna egyik legjelentősebb társulata lettek. Rendszeresen szerepeltek hazai és külföldi fesztiválokon, 2021-ben Búcsúkoncert című előadásuk nyerte meg a rangos Voila OffFest-díjat a független színházi előadásokat jutalmazó londoni Off West End Theatre Awards gálán. A k2 története idén nyáron az Ördögkatlan Fesztiválon ér véget, utolsó előadásuk a Züfec lesz.

A beszélgetés Fábián Péterrel itt, Benkó Bencével pedig itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!