Meghalt André Leon Talley, a Vogue magazin divatmogulja

2022. január 19. – 21:51

Másolás

Vágólapra másolva

Január 18-án, 73 éves korában meghalt André Leon Talley újságíró, divatmogul, a Vogue egykori vezető szerkesztője. Halálhírét Instagram-oldalán jelentették be.

Talley úttörőnek számított a divat világában, amikor 1988-ban a Vogue főszerkesztője, Anne Wintour őt választotta maga mellé művészeti vezetőnek, Talley lett az első színes bőrű férfi, aki ilyen magas pozíciót tölthetett be a korábban főleg fehér férfiak és nők által dominált szakmában. Talley később Párizsba költözött, és otthagyta a magazint, amihez csak 1998-ban tért vissza, akkor már vezető szerkesztőként, és egészen 2013-ig maradt, majd Oroszországban lett a Numéro szerkesztője.

André Leon Talley a 2018-as Savannah Filmfesztiválon – Fotó: Cindy Ord/Getty Images/AFP
André Leon Talley a 2018-as Savannah Filmfesztiválon – Fotó: Cindy Ord/Getty Images/AFP

Kétméteres magasságával eleve feltűnő jelenségnek számított a divat világában, amihez még inkább hozzájárult, hogy előszeretettel hordott hatalmas, palástszerű kaftánokat, köntösöket és szőrmekiegészítőket is. Konvenciókat áttörő stílusa meghatározta a ‘80-as, ’90-es évek amerikai divatvilágát. Igazán ismertté akkor vált, amikor a Tyra Banks nevével fémjelzett Topmodell leszek! című modellválogató valóságshow egyik zsűritagja lett. Több sorozatban, például a Szex és New Yorkban is feltűnt.

2013-as önéletrajzi könyvében kemény szavakkal illette egykori főnökét, Anne Wintourt. Talley akkor azzal vádolta a Vogue főszerkesztőjét, hogy a súlya, bőrszíne és kora miatt lett kegyvesztett a lapnál. Később megenyhült, 2021-ben már csak elismerő szavakkal nyilatkozott egykori kollégájáról. Talley egyébként sokszor beszélt azokról hátrányokról, amelyeket a súlya és a bőrszíne miatt kellett leküzdenie a divatszakmában.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass