Elhunyt Kalász Márton Kossuth- és József Attila-díjas költő

2021. december 30. – 21:14

Másolás

Vágólapra másolva

87 éves korában meghalt Kalász Márton Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas költő, író, műfordító, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a nemzet művésze, írja az MTI az MMA közlése alapján.

Kalász Márton 1934. szeptember 8-án született Krisztmann Márton néven a Baranya megyei Sombereken. Tízéves koráig csak németül beszélt, a magyar után az irodalmi németet még később sajátította el.

„Egyszerre német is vagyok és magyar is vagyok. van egy anyanyelvem, a német, és van egy szellemi anyanyelvem és habitusom, amely összeköt engem a magyar kultúrával”

-mondta. Életét végig kísérte német gyökereihez való ragaszkodása: fordított és lektorált német szövegeket, többször járt Berlinben ösztöndíjasként, dolgozott a berlini Magyar Kulturális Intézet munkatársaként és a stuttgarti Magyar Kulturális- és Tájékoztatási Központ igazgatójaként. Emlékeit a berlini falról 2010-ben írta meg.

Kalász dolgozott az Európa Könyvkiadónál, a Jelenkornál és Vigiliánál, illetve tanított a Károli Gáspár Református egyetemen. Volt elnöke a Vörösmarty Társaságnak, 2001 és 2007 között pedig a Magyar írószövetségnek is.

Kalász Mártont az MMA saját halottjának tekinti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!