A 444 kiadója tényellenőrző oldalt indít

2021. október 27. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar nyelvű tényellenőrző oldalt indít a 444.hu és a Qubit kiadója a francia AFP hírügynökséggel együttműködve – jelentette be szerdán a Magyar Jeti Zrt. A kiadó közleménye szerint a projektet az Európai Bizottság támogatja.

Magyarország első, dedikáltan tényellenőrző oldalát önálló szerkesztőség látja majd el eredeti tartalommal, a tényellenőrző szerkesztőség magyar tagjait az AFP munkatársai képzik majd. A főszerkesztő a Direkt36 oknyomozó újságíró központtól érkezik Zöldi Blanka személyében. (Zöldi többek között arról ismert, hogy részt vett a magyar letelepedésikötvény-program visszásságainak feltárásában, valamint közreműködött több nemzetközi tényfeltáró projektben, például a Paradise Papers és a Pandora Papers nyomozásainál.) A csapat tagja lesz még Diószegi-Horváth Nóra, a Mérce volt főszerkesztője és a 444-es Neuberger Eszter is.

A Magyar Digitális Média Obszervatórium (HDMO) az unió támogatásával, de független intézményként működő Európai Digitális Média Obszervatóriumhoz (EDMO) fog kapcsolódni. Célja a Magyar Jeti közleménye szerint az lesz, hogy

gyakorló újságírók és szerkesztők, médiakutatók és a terület más szakértőinek segítségével lépjen fel az álhírek és a dezinformáció terjedése ellen, és erősítse a tudatos médiafogyasztást.

A HDMO-ért a 444-et és a Qubitet is kiadó Magyar Jeti Zrt., a kapcsolódó kutatómunkáért a Hammer Ferenc vezette Media Universalis Alapítvány, a technológiai háttérért pedig az Epresspack felel majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!