Hétfőn leállhat Hollywood

2021. október 14. – 17:48

Másolás

Vágólapra másolva

A filmes és tévés stábokat képviselő amerikai szakszervezet 60 000 tagja országos sztrájkot kezd hétfőn, amennyiben addig nem sikerül olyan megállapodást kötniük, amely kielégíti a tisztességes és biztonságos munkakörülményekre vonatkozó követeléseket – írja az ABC News. A dolgozók a pihenőidőket és ebédszüneteket tárgyalnák újra, illetve rendeznék a legrosszabbul fizetett kollégáik bérét is.

A hétfőn délben kezdődő sztrájk lenne az első országos megmozdulás az International Alliance of Theatrical Stage Employee (IATSE) 128 éves történetében. Ez a szervezet fogja össze az operatőröket, díszlettervezőket, díszletezőket, fodrászokat, sminkeseket, és az iparág többi szereplőjét.

„Öt napunk van, hogy megegyezésre jussunk. A stúdiók továbbra is olyan új szerződésekről szeretnének megállapodni, amik fenn tudják tartani a filmipar működését” – mondta Jarryd Gonzales, a stúdiókat képviselő csoport szóvivője.

Egy sztrájk komoly visszaesést jelentene a filmiparnak, hiszen csak most kezd magához térni a világjárvány miatti hosszú leállás után, de a dolgozók szerint munkakörülményeik rosszabbak, mint a pandémia előtt voltak. A mostani leállás nem érintené a reklámfilmeket, a kisebb költségvetésű produkciókat, a Pay TV-t, így az ezekben dolgozó munkások továbbra is felvennék a munkát, a 15 millió dolláros büdzsé alatti HBO-, Showtime-, Starz- és Cinemax-produkciók elkészülhetnének, írja a Hollywood Reporter.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!