Björn Ulvaeus, az ABBA zenésze a zenészek jogdíjproblémáit megoldó rendszerért kampányol

2021. szeptember 21. – 23:47

Másolás

Vágólapra másolva

Kampányba kezdett Björn Ulvaeus, az ABBA zenésze, hogy új rendszer épüljön ki arra, hogy a dalszerzők és zenészek megkapják a nekik járó jogdíjakat – írja a BBC.

Az ABBA zenésze szerint sokszor előfordul, hogy egy zeneszám rögzítésekor helytelenül adminisztrálják az adatokat, aminek következtében évi 500 millió fontnyi (azaz 205 milliárd forintnyi) jogdíjat tévesen, vagy egyáltalán nem fizetnek ki.

Ulvaeus szerint a Credits Due rendszer a rajongókat is biztosítaná, hogy a helyes információt kapják arról, hogy kinek a munkáját hallgatják. Itt pedig már nem csak az énekesről és a zeneszerzőről van szó, hanem a zenei producerről, sőt még a hangmérnökről is.

A terv szerint a rendszerben mindenkihez, aki valaha részt vett egy dal létrehozásában és felvételében, rendelnének egy vonalkódot, ami a lemezek borítóján szerepelne. Ha beolvassák, a Credits Due kidobná az adott embert, és azt is, hogy min dolgozott korábban. „Mindenkit aki belép a stúdióba, regisztrálnának. Szóval még egy szimfonikus zenekarban is kattintható lenne minden zenekari tag” – mondta a dalszerző.

„Szeretnénk visszatérni ahhoz az élményhez, amelyet akkor kaptunk, amikor kinyitottunk egy kétoldalú lemezborítót, és miközben a dalokat hallgattuk, olvasgattuk a szélén lévő sorokat. Azt hiszem, ez egy nagyon értékes tapasztalat, ami a mai fiatal hallgatóknak hiányzik” -magyarázta Ulvaeus.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!