Kulka János: Én is zavarban vagyok amiatt, hogy stroke-os vagyok

2021. szeptember 8. – 11:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kíméletlen, fájdalmas őszinteséggel beszélt az állapotáról, küzdelmeiről, fizikai és lelki vívódásairól Kulka János a Marie Claire-nek adott interjújában. A 62 éves színész 5,5 évvel ezelőtt kapott stroke-ot, akkor életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Korábban angolul és franciául is beszélt, ám mindkét nyelvet elfelejtette a betegség következtében, ami miatt magyarul is csak nehezen beszélt, és afáziában (organikus szervi sérülésből származó nyelvi zavarokban) is szenved.

2018 tavaszán bejelentette, hogy visszavonul a színészettől, de végül meggondolta magát, és nemrég felkérték a 2011-es A vizsga című kémdráma folytatására, ő pedig elvállalta a szerepet. Köbli Norbert forgatókönyvíró korábban azt mondta: ha nem vállalta volna Kulka, meg sem csinálják a filmet. A színész által alakított karakter, Markó Pál is stroke-ot kap, akárcsak a való életben Kulka.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész a felkéréssel összefüggésben adott interjút a Marie Claire-nek, amiből az részletgazdag helyzetleírások jól megvilágítják, mennyire megviselik a stroke szövődményei a színészt.

„Sírtam” – így kezdte a válaszát Kulka arra a kérésre, mit szólt, amikor Köbli Norbert forgatókönyvíró megkereste A játszmával. „Kértem, hogy minél előbb küldje el a forgatókönyvet. Minél előbb el akartam olvasni. Miután a végére értem, azonnal felhívtam, hogy vállalom. Nagyon hálás vagyok neki. Szeretem Norbit. Nagyon tehetséges író. Én is tehetséges színész voltam.”

– mondja magáról az interjúban Kulka, és bár a szerző felveti, hogy a humora mit sem változott, mert nevetett a mondat végén, ő azért helyreteszi, hogy a humora 30 százalékát elvitte a stroke.

Nagyon erősen, fájdalmasan átjön az interjúból, hogy Kulka mennyire szenved az állapotától, szégyelli magát, úgy fogalmaz, hogy autistának érzi magát, és bántja, hogy elfelejti a szövegeket, zavarja, hogy sok mindenre nem képes úgy, mint a betegség előtt. És az is, hogy mások zavarban vannak tőle.

„Gyakran felhív (a nővérem – a szerk.), minden nap beszélünk. Mások viszont nem telefonálnak. Nagyon zavarban vannak az állapotom miatt. Nem merik megkérdezni, hogy vagyok. (…) Én is zavarban vagyok amiatt, hogy stroke-os vagyok. Én egyszer már meghaltam. Kedd volt. Csodálatos élmény. Felmentem a mennybe, és ott várt egy kapu” – mondta.

Bár a szerző szerint Kulka beszédkészsége sokat javult, a színész azt feleli, ő ezt nem érzi, sőt, szerinte meg is érdemelte a stroke-ot, mert túl gőgös volt.

A kedve a betegség óta elég változó, „néha fent vagyok, néha lent. Habár soha nem voltam túl jókedvű” – mondja végül, és azért is kiderül, hogy nem magányos, mert már három éve szerelmes. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy mi a vágya, Kulka az feleli: meghalni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!