Meghalt Csíkszentmihályi Róbert Kossuth-díjas szobrász, a nemzet művésze

2021. augusztus 26. – 18:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

81 éves korában csütörtökön meghalt Csíkszentmihályi Róbert, a nemzet művésze, Kossuth-díjas szobrászművész, illetve a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, írja az MTI az akadémia közlése alapján.

1940. január 5-én született Budapesten, gyermekkorában is a festés és a rajzolás érdekelte. Csíkszentmihályi gazdag munkásságot tud maga mögött, történelmi emlékművei, emlékszobrai, díszítő jellegű alkotásai, díszkútjai a hazai és külföldi városok közterein, középületeiben lelhetők fel. Ő készítette például a Március 15. téren található, „Budapest a Duna gyöngye” nevű szobrot és az Eötvös Loránd-díjat is.

1960 és 1965 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt, ahol Pátzay Pál és Szabó Iván tanították. Már gimnáziumban magával ragadta Somogyi József munkássága, majd a főiskolán Borsos Miklós és Medgyessy Ferenc művészetének bűvkörébe került, és meghatározó volt számára Barcsay Jenő munkássága.

Dolgozott művészpedagógusként és általános iskolai rajztanárként, később Budapesten a Kirakatrendező Iskola rajz-művészettörténet tanára volt. 1975 óta önálló művészként tevékenykedett. 1974-ben Munkácsy Mihály-díjat kapott, 1983-ban érdemes művész lett. Pest Megyéért Emlékérmet kapott 2005-ben, 2007-óta Szentendre Város Díszpolgára. 2013-ban Kossuth-díjat kapott, 2014 óta pedig a nemzet művésze.

Művészetében azonos súllyal jelennek meg a tradicionális kisplasztikák, a kisszobrok, kiállítási plasztikák, az érmek és plakettek és a megbízásra készített monumentális emlékművek, emlékszobrok, díszítő plasztikák, díszkutak, valamint a síremlékek és az épületekhez kötődő emlékjelek. Fontosak a szakrális, az egyházi épületekbe, a templomokba vagy közvetlen környezetükbe komponált és került kompozíciói.

Csíkszentmihályi otthonában hunyt el, a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!