Joséphine Baker lesz az első fekete nő, aki a párizsi Panthéonban nyugodhat

2021. augusztus 22. – 22:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Évtizedekkel halála után a híres táncosnő, Joséphine Baker maradványait a párizsi Panthéonban helyezik örök nyugalomra – írja az MTI.

Az amerikai származású francia díva maradványait november 30-án szállítják át a Panthéonba, ahol a francia nemzet legnagyobbjai nyugszanak – számolt be róla vasárnap a Le Parisien című francia újság Emmanuel Macron francia elnök döntésére hivatkozva.

Baker lesz az első fekete nő, aki helyet kap a párizsi Panthéonban.

Két évvel ezelőtt indult az a petíció, amely ezt kérvényezte, azóta 38 ezren támogatták.

Joséphine Baker táncosnő selyemruhában, egy tigrisszőnyegen pózol 1925 körül. – Fotó: <a href= Hulton Archive / Stringer / Getty Images" src="/uploads/images/20210822/1629662352-temp-PpNFgn.jpg">
Joséphine Baker táncosnő selyemruhában, egy tigrisszőnyegen pózol 1925 körül. – Fotó: Hulton Archive / Stringer / Getty Images

A nagyszerű énekes-táncos revüsztárt a dzsessz megtestesítőjeként és vad táncstílusának köszönhetően ismerte meg a világ. Számos filmben is szerepelt. A 20. század legjelentősebb sztárjai között tartják számon.

Joséphine Baker 1961-ben megkapja a legmagasabb állami kitüntetést, a Becsületrendet. – Fotó: AFP
Joséphine Baker 1961-ben megkapja a legmagasabb állami kitüntetést, a Becsületrendet. – Fotó: AFP

Baker ugyanakkor francia nemzeti hős is volt. A második világháború alatt először a Vöröskeresztnek, majd az ellenállásnak dolgozott. Ezért a háború után megkapta a Becsületrendet, a legmagasabb rangú francia állami kitüntetést. Később Martin Luther King oldalán a rasszizmus ellen is harcolt szülőhazájában, Amerikában. 1975-ben bekövetkezett halála után Monacóban temették el.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!