Szklerózis multiplexszel diagnosztizálták Christina Applegate-et

2021. augusztus 10. – 11:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Twitter-bejegyzésben jelentette be Christina Applegate amerikai színésznő, hogy szklerózis multiplexben szenved. „Néhány hónapja SM-mel (szklerózis multiplex) diagnosztizáltak. Furcsa utazás ez, de olyan emberek támogatnak, akikről tudom, hogy ugyanebben a helyzetben vannak” – írta a 49 éves Applegate, akit legtöbben az Egy rém rendes családból ismerhetnek.

A színésznő azt kérte bejegyzésében, hogy tartsák tiszteletben magánéletét, amíg feldolgozza a helyzetet, további részleteket nem árult el betegségével kapcsolatban. A Hellboyból ismert Selma Blair szintén szklerózis multiplexben szenved.

2008-ban több mint 2-2,5 millió, szklerózis multiplexszel diagnosztizált beteget tartottak számon, Magyarországon 8-10 ezer beteg él. A központi idegrendszert érintő gyulladásos autoimmun betegség rendszerint 20 és 40 éves kor között jelentkezik, a nőknél háromszor nagyobb gyakorisággal fordul elő, mint a férfiaknál. Ritkább, amikor a betegség hamar rokkantsághoz vezet, az a gyakoribb, hogy hosszabb-rövidebb tünetmentes időszakok váltják egymást, de idővel az állapotromlás már nem visszafordítható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!