A munkahelyen burjánzó zaklatási kultúra miatt egymillió dolláros büntetést kapott a Fox News

2021. június 30. – 09:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A New York-i Emberi Jogi Bizottság 1 millió dollárra bírságolta a Fox News tévécsatornát, amiért megsértette a szexuális zaklatás és a munkahelyi megtorlás elleni törvényeket – írja az AP. Ez a bizottság történetének eddigi legnagyobb kiszabott büntetése.

A kedden bejelentett egyezség részeként a Fox beleegyezett abba is, hogy New York-i munkatársainak és közreműködőinek zaklatás elleni képzést ír elő, és átmenetileg felfüggeszti azt a belső szabályát, amely a visszaéléseket jelentő munkatársakat arra kényszeríti, hogy döntőbíróság előtt tisztázzák az ügyet a megvádolt személlyel.

A gigabüntetés egy 2017-ben indult eljárás eredményeképpen született. A számos bejelentést követően megkezdett vizsgálat során feltárták, hogy a népszerű hír- és véleménycsatornánál sorozatosak a visszaélések, a leghíresebb ügy Gretchen Carlson volt műsorvezetőé volt. Ő 2016-ban vádolta meg az időközben elhunyt Roger Ailest, a csatorna vezetőjét, hogy nem kívánt módon közeledett hozzá, majd tönkretette a karrierjét, amikor visszautasította a férfit. Ailes és a Fox egyik korábbi ismert arca, Bill O'Reilly is elvesztette állását a vádak miatt. Carlson esete után több, a csatornánál dolgozó nő is előállt a saját hasonló történetével, köztük a Fox korábbi sztárműsorvezetője, Megyn Kelly. (A Fox News Ailes-időszakáról szóló könyvből minisorozat is készült a Leghangosabb hang címen, amiben a zaklatási esetek is hangsúlyosan megjelennek.)

A Fox az eseteket egy korábbi rendszer termékének minősítette, és közölte, hogy a csatorna Suzanne Scott, a Fox News Media jelenlegi vezérigazgatója vezetése alatt rendbe tette a dolgokat. Az ügyet vizsgáló bizottság közölte, hogy nem hallgatott meg senkit, aki Scott 2018-as hatalomátvétele után jelentkezett.

„Örülünk, hogy békés úton sikerült megoldani ezt az örökölt ügyet – áll a Fox közleményében. – A Fox News Media eddig is teljes mértékben megfelelt az előírásoknak, de együttműködik a New York-i Emberi Jogi Bizottsággal, hogy továbbra is széles körű megelőző intézkedéseket léptessen életbe a diszkrimináció és a zaklatás minden formája ellen.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!