Egy karikatúra miatt perelte be egy KDNP-s politikus a Népszavát, a lap másodfokon elvesztette a pert

2021. június 23. – 14:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sértve érezte a vallását Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese a miatt a díjnyertes karikatúra miatt, amit Pápai Gábor készített az operatív törzsről. Az ítéletről a Media1 azt írja: komoly korlátot szab a karikatúrák közlésének a jövőre nézve.

Vejkey azért vitte perre a Covid–19 első hullámának kezdete után nem sokkal publikált karikatúra ügyét, mert úgy érezte: maga a kép és a szöveg Jézust gúnyolta, ezzel pedig megsértette az ő személyiségi jogait a keresztény vallási közösség tagjaként. A politikus első fokon elvesztette az eljárást, és akkor azt mondta, „komoly aggodalomra ad okot ez a szürreális ítélkezési gyakorlat, a bíróság ezzel legitimálja az aljas támadásokat”.

„Másodrendű állampolgárnak éreztem magam keresztényként”

– idézte Vejkeyt az ítéletről beszámoló Magyar Nemzet.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék azért utasította el a keresetet, mert a rajz maga karikatúra, és megjegyezték, hogy készítője a járvánnyal kapcsolatos eseményekre reflektált, központi témája nem vallási, hanem közéleti vonatkozású volt, és nem akadályozott senkit a szabad vallásgyakorlásban sem. Szerintük Vejkeyt nem érte olyan súlyos jogsértés, ami miatt korlátozni kellene például a sajtószabadságot. Jelezték ugyanakkor, hogy szerintük a személyiségi jogi per nem az ideális eljárás ebben az ügyben.

Másodfokon ezzel szemben elmarasztalták a lapot. Az indoklás szerint a karikatúra és szövege megsértette a felperes keresztény vallási közösséghez tartozásával összefüggésben érvényesített, emberi méltósághoz fűződőszemélyiségi jogát. A Népszavának emiatt 400 ezer forintot kell fizetnie a KDNP-s politikusnak, és őket terheli a perköltség is.

Megkerestük a Népszavát, hogy továbbviszik-e az elmarasztaló ítélet után az ügyet, de kérdésünkre mindössze annyit mondtak: a következő napokban teszik majd közzé állásfoglalásukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!