15 milliós kártérítéssel úszta meg Schobert a DVD-k zenéi miatt indult pert, de késedelmi kamatot is követelnek tőle

2021. június 10. – 09:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még 2013-ban indult Schobert Norbert Update- és fitneszhíresség és felesége, Rubint Réka ügye a lemezkiadókkal és a magyar szerzői jogvédő irodával, az Artisjusszal a DVD-ik szerzői joga miatt, ugyanis számos lemezükön úgy szerepeltek a zenék a lemezkiadók szerint, hogy ahhoz nem kértek engedélyt, és nem is fizettek érte jogdíjat. Első körben, még 2013-ban az akár 400 millió forintos követelés lehetőségéről is szó esett a lemezkiadók részéről. Az egész egyébként úgy derült ki, hogy az egyik DJ felhívta a kiadók figyelmét a jogsértésre.

Ebből az egész jogi mizériából végül az lett, írja a 24.hu, hogy végül 2020-ban, tehát hét évvel az eset kezdetét követően 15 millió forint kártérítést kellett fizetnie Schobertnek a vele szemben közösen fellépő kiadóknak. Az ítéletet hozó Dabasi Járási Ügyészség figyelembe vette, hogy az alperes büntetlen előéletű, a bűncselekmény elkövetése óta jelentős idő telt el, és hogy Schobert pár héttel korábban megtérítette a sértetteknek az okozott vagyoni kárt. A megfizetendő 15 millió forint mellett megrovásban részesítették az életmódmenedzsert – írja a lap a birtokába került dokumentumok alapján. Ebből kiderült amúgy az is, hogy a kiadók végül 80-90 millió forint közötti összeget követeltek tőle, de többségüknél az ügyészség elévülésre hivatkozott, így csak a 2010-től forgalomba hozott három Rubint Réka-DVD-t vizsgálták.

„Mi azzal érveltünk, hogy nincs elévülés, mert a régebben kiadott DVD-k is folyamatosan raktáron voltak, és hirdette őket. Tehát folyamatban volt az értékesítés, de ezt az érvünket nem fogadták el” – mondta a 24.hu-nak kiadókat képviselő ügyvéd, Bérczes László.

A kiadók egyébként állítólag végig nyitottak voltak a peren kívüli megegyezésre, ám Schobert nem élt ezzel, az Artisjusszal azonban végül peren kívül megegyezett. Az egyik lemezkiadó, a CLS egy polgári perrel is bepróbálkozott, mert elégedetlenek voltak a büntetőügy hosszú lefolyásával, ám ott hiába állapították meg a jogsértést, Schobertet személyesen nem vonták felelősségre, a cég pedig, aminek a felelősségét megállapították, már nem tudott fizetni, és már nem is volt addigra Schobertéké.

Aztán végül októberben lezárult a büntetőügy, de a jogi civakodásnak még nincs vége, mert a lap úgy tudja, hogy a kiadók a jelentős összegű késedelmi kamat megfizetését (a károkozás óta eltelt idő miatt ez elég magas összeg szerintük) is követelik Schobert Norberttől.

„Tárgyaltunk Norbert jogi képviselőjével, létre is jött egy megállapodás, amit a kiadók aláírtak. Aztán Schobert Norbert meggondolta magát, megszüntette a kapcsolatot az ügyben eljáró jogi képviselőjével, és megtagadta ennek a megállapodásnak az aláírását” – mondta a lapnak Bérczes. Mivel nem tudtak megállapodni a késedelmi kamatokról, a lemezkiadók ismét perre mennek.

Schobert a 24.hu-nak azt mondta, szerinte mindent kifizetett, amit kiszabtak rá, és mindenkinek jó egészséget kívánt azzal, hogy ennél többet nem szeretne mondani erről, amíg le nem zárul a jogvita, mert szerinte „a peres ügyeket nem a médiában döntjük el”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!