Vidnyánszky 28 éves tanítványát nevezték ki a Karinthy Színház igazgatójának

2021. június 2. – 14:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Július elsejétől a 28 éves Berettyán Nándor vezeti igazgatóként a fővárosi Karinthy Színházat – közölte Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára szerdán a színházban tartott sajtótájékoztatón.

„Karinthy Márton csaknem négy évtizeden át modern polgári, színészcentrikus színházat vezetett. Szeretném ezt tovább vinni, emellett sok és nagy teret adni a fiatal alkotóknak”

– mondta az új igazgató, a 28 éves Berettyán Nándor, aki Wikipedia-oldala szerint 1992-ben született Debrecenben. Gyerekkorát Balmazújvárosban töltötte, majd 2011-ben érettségizett a debreceni Ady Endre Gimnáziumban. Érettségi után a Debreceni Egyetem magyar szakán tanult 1 évig. 2017-ben végzett a Kaposvári Egyetem színész szakán, és már ugyanabban az évben a Nemzeti Színházban kezdett dolgozni. Bátyja, Berettyán Sándor szintén színész.

Frissítés: Ahogy azt a HVG írja, Berettyán Nándor Vidnyánszky színészosztályában végzett Kaposváron, majd Vidnyánszky leszerződtette a Nemzeti Színházba. 2020 elején derült ki, hogy Vidnyánszkyékhoz kerül a Karinthy Színház is, amikor a kormány megítélt 300 millió forint ingatlanvásárlási támogatást a Teátrumi Társaságnak, hogy „továbbvigyék” Karinthy Márton örökségét.

Az új igazgatóval kapcsolatban nagy konfliktus alakult ki, Földes Eszter korábban azt mondta, Karinthy halála előtt szóban őt bízta meg, hogy legyen a színház következő igazgatója. Később azt is elmondta, hogy a fő indok szerint azért nem lehetett igazgató, mert „egy nála tapasztaltabb vezetőt akarnak a színház élére”.

A színház online idén januárban Berzsenyi Bellaagh Ádámot, a Budaörsi Latinovits Színház igazgatóját emlegette a legfiatalabb magyar színházigazgatóként, ő most 35 éves, így Berettyán biztosan fiatalabb nála. A színész-rendező amúgy az MLSZ adatbankjában is fellelhető, ide kattintva.

Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára felidézte, hogy a színházat alapító Karinthy Márton 2019-es halála után az MTT lett a Karinthy Színház fenntartója és tulajdonosa. A mögöttük álló átmeneti időszakban Karinthy Vera, Karinthy Márton lánya, valamint egy művészeti tanács dolgozott együtt a jövőbeni működés megtervezésében. A színházat ebben a most záruló, a pandémia miatt mindössze egy bemutatót hozó szezonban Bakos-Kiss Gábor vezette, aki július 1-től a Győri Nemzeti Színházat fogja igazgatni.

Június 2-án ünnepelte volna 100. születésnapját Karinthy Ferenc Kossuth-díjas író, drámaíró, dramaturg, Karinthy Frigyes fia és Karinthy Márton édesapja. Ebből az alkalomból Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója bejelentette: az általa vezetett teátrum és a Karinthy Színház egy kooperáció keretében műsorára tűzi Karinthy Ferenc két egyfelvonásos darabját, a Gellérthegyi álmokat és a Dunakanyart.

A sajtóeseményen színházi bejátszásokkal, hangfelvételekkel emlékeztek a 100 éve született Karinthy Ferencre, akiről unokája, Karinthy Vera is mesélt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!