Az FBI kiadta a Kurt Cobain halálával kapcsolatos aktát

2021. május 8. – 16:15

Az FBI kiadta a Kurt Cobain halálával kapcsolatos aktát
Fotó: Frank Micelotta Archive/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok évtizedekig tartotta titokban Kurt Cobain, a Nirvana egykori frontembere halálának körülményeiről és az akörüli összeesküvés-elméletekről szóló aktát, amit most nyilvánosságra hozott az FBI, írja a Rolling Stone.

A Szövetségi Nyomozó Iroda időnként nyilvánosságra hoz archívumából olyan dokumentumokat, amik politikusokról, szórakoztatóiparban dolgozókról, vagy egyéb híres emberekről szólnak. Áprilisban csendben, magyarázat nélkül kiadta a Kurt Cobain haláláról szóló 10 oldalas aktáját, aminek két FBI-nak címzett levél áll a középpontjában. Az aktából sok újdonság nem derül ki, a levelek írói az állítják, nem feltétlen öngyilkosságról volt szó a zenész esetében, ezt viszont halála óta nagyon sokan próbálták már bebizonyítani.

Egy 2007-es, kézzel írott levélben azt írja a szerző:

„A rendőrség, amely az ügyet átvette, soha nem vizsgálta komolyan az ügyet gyilkosságként, hanem kezdettől fogva ragaszkodott ahhoz, hogy öngyilkosságról van szó”

Ezt később azzal támasztja alá, hogy nem voltak ujjlenyomatok a gyilkos fegyveren, illetve szerinte Cobain feljegyzéseiből nem derül ki, hogy öngyilkos hajlamai lettek volna, csak egy másik kézírással írt részből, amit utólag toldottak a feljegyzésekhez.

Egy másik, 2003-as, géppel írt levél szerint a világon rajongók milliói várják, hogy tisztázódjanak Cobain 1994-es halálával kapcsolatban az ellentmondások.

Az FBI válaszaiban megköszöni a segítséget és az aggodalmat, de azt írják:

„A legtöbb gyilkossági nyomozás általában az állami vagy helyi hatóságok hatáskörébe tartozik”

Illetve, hogy több konkrét bizonyítékot kellene felmutatni ahhoz, hogy a szövetségi törvények megsértéséről lehessen beszélni, és folytatni tudják a nyomozást, a levelekben viszont nincs elegendő konkrétum ehhez.

Az akta része egy hasonló válasz is, amit 2000-ben Janet Reno akkori főügyésznek küldtek, bár ebben az esetben a választ kiváltó levelezés nem szerepel.

A nyilvánosságra hozott iratokban szerepel egy 1997-es fax részlet is, amit az FBI Los Angeles-i és washingtoni irodáinak (és az NBC több vezetőjének) küldött a Cosgrove/Meurer Productions, Los Angeles-i dokumentumfilmes cég, ami a régóta futó Unsolved Mysteries sorozatnak ad otthont. Van benne egy bekezdés, ami összefoglalja az ügyről szóló elméleteket, ebben Tom Grant, egy Los Angeles-i magánnyomozó és egykori Los Angeles megyei seriff-helyettes szerint az öngyilkossági ítélet „elhamarkodott ítélet” volt. Grant szerint például a búcsúlevél, amit Cobain hagyott félreértelmezett és a rajongóinak szánta, mert vissza akart vonulni.

Április 5-én volt 27 éve, hogy Kurt Cobaint holtan találták vidéki otthonában. A hivatalos verzió szerint az énekes fejbe lőtte magát, testében pedig gyógyszereket és kábítószert találtak. A halálával kapcsolatos találgatások azóta is tartanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!