Eddig ismeretlen Pilinszky-kézirat került elő a költő korábbi albérletéből

2021. április 28. – 14:33

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig ismeretlen Pilinszky-kéziratot találtak Pilinszky János álmaival Székesfehérvárott, írja a Petőfi Ügynökség közleménye.

A negyven éve lappangó keményfedeles füzet a Pilinszky 100 jubileumi irodalmi sorozat felvételének során került elő. A kéziratban jegyzetek, illetve Pilinszky János többoldalas álomleírásai szerepelnek.

A kézirat egyik oldala – Fotó: Petőfi Ügynökség
A kézirat egyik oldala – Fotó: Petőfi Ügynökség

A Pilinszky 100 Pilinszky János születésének 100. évfordulójának ünneplésére rendezett rendezvénysorozat, amely a 20. századi költő életművével és szövegeinek értelmezésével foglalkozik irodalomtörténészeken, írókon, zenészeken és színészeken keresztül. Juhász Anna, Pilinszky életművével foglalkozó irodalomtörténész videósorozatban mutat be a program részeként a költő számára fontos helyszíneket is, mint például Velem, Szombathely, Székesfehérvár vagy akár Róma.

A videók egyik forgatásán jutottak el Pilinszky székesfehérvári albérletébe is. A lakásnak továbbra is Bokros Jánosné a főbérlője, ő adta ki régen a költőnek is az albérletet: és ő találta meg az emlékek keresése közben, a fotóalbumok között kotorászva a füzetet is. Bokrosné egy Pilinszky által neki címzett levelet is megmutatott a stábnak.

A füzetben jórészt zenei feljegyzések vannak, azoknak a zenéknek, zeneszerzőknek a listája, akiket hallgathatott. Emellett vannak benne álomleírások is, mint például az úgynevezett „2-dik álom”, mely így szól:

„Bébivel az ivóban. Havas lépcső. Villa. Fénycsík az ajtó alatt. Vörösmárvány szobor. Fogpaszta-csók. (Tubus)”

A füzet hamarosan a jogörököshöz, Kovács Péter művészettörténészhez kerül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!