A szerző elleni szexuális zaklatási vádak miatt nem adják ki a Philip Rothról szóló könyvet

2021. április 28. – 13:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai W. W. Norton kiadó bejelentette: a Blake Bailey elleni szexuális zaklatási vádak miatt nem adják ki az amerikai szerző életrajzi könyvét Philip Roth íróról, írja a Guardian.

Korábban a W. W. Norton and Company adta ki Bailey 2014-es The Splendid Things We Plane című memoárját. A Philip Rothról szóló könyve megjelenését régóta várták a piacon, de a kiadó most határozott döntést hozott.

A kiadó bejelentette, hogy a szerző szabadon megkereshet más kiadót a kézirattal. A könyv megjelenésére szánt előleget a W. W. Norton a szexuális zaklatás ellen küzdő és a szexuális zaklatás áldozatait segítő civil szervezeteknek ajánlja fel.

A kiadó azután hozta meg a döntést, hogy a New York Times, a New Orleans-i Times-Picayune és az Associated Press írásai szerint amikor Bailey a kilencvenes években New Orleansban nyolcadikosoknak tanított angolt, akkor több diákhoz szexuálisan közeledett, és két diáklánnyal szexuális kapcsolatot is létesített.

Később, 2018-ban a kiadó igazgatóját azzal kereste meg egy nő, hogy Bailey 2015-ben megerőszakolta őt. A kiadó akkor nem tett semmit az ügyben, azon kívül, hogy a levelet Baileynek továbbította. A nő a múlt héten felfedte kilétét. Valentina Rice azt mondta: 2015-ben Dwight Garner, a New York Times kritikusának lakásán vettek részt egy összejövetelen, aminek végén ő úgy döntött, ott tölti az éjszakát. Így tett Bailey is, aki a nő állítása szerint bement a szobájába, és megerőszakolta.

Blake Bailey 2013-ban – Fotó: Allen J. Schaben / Los Angeles Times / Getty Images
Blake Bailey 2013-ban – Fotó: Allen J. Schaben / Los Angeles Times / Getty Images

Blake Bailey tagadta a vádakat. A Philip Rothról szóló könyve április elején jelent volna meg. Ügyvédje szerint a kiadó rendkívül egyoldalú döntést hozott a szerző ellen felhozott hamis és megalapozatlan vádak alapján, anélkül, hogy bármilyen vizsgálatot kezdeményezett volna, vagy lehetőséget ajánlott volna fel Baileynek az állítások cáfolatára. Az európai kiadó az ügyvéd szerint nem tett ilyen elhamarkodott és indokolatlan lépést, és forgalmazza a könyvet.

Suzanne Nossel, az amerikai PEN Club elnöke is aggasztónak találta az amerikai kiadó döntését, amely szerinte veszélyes precedenst teremthet, mert ilyen alapon több ezer könyv kiadását kellene letiltani pusztán azért, mert azokat bigott vagy nőgyűlölő szerzők írták.

Bailey korábban nagy sikerű életrajzot írt John Cheeverről és Richard Yatesről. 2012 óta dolgozott a Philip Rothról szóló könyvön. Philip Roth 2018-ban hunyt el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!