Megkezdték a Városliget melletti egykori kórházépületek ledózerolását

2021. március 19. – 21:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megkezdték a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán álló, 20. századi kórházépület bontását, írja a 24.hu.

Az épületegyüttes 2007 óta állt üresen. A fővárosi egészségügyi ellátás fontos részét képező épület korábban a Belügyminisztérium Központi Kórház is volt. 2012-ben felmerült a budapesti Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet, a tököli Büntetés-végrehajtás Központi Kórház, illetve a Szegedi Fegyház és Börtön Algyőn működő Krónikus Utókezelő Részlegének együttes átköltöztetése.

Később a Budapest Környéki Törvényszék új székhelyét rakták volna ide, de ez a terv is kudarcba fulladt. 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémiához (MMA) került az épület, a Magyar Közlönyben szereplő magyarázat szerint azért, mert az 12 részből álló épületegyüttes alkalmas lehet a műtárgyak bemutatására, kiállításokra.

A területre végül valóban az MMA Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központja kerül, de nem az épületegyüttesbe, hanem annak helyére

Az együttes tényleges, ingyenes átadása 2018-ban történt, két évig azonban semmit nem kezdtek a területtel. Miután 2020-ban a Fővárosi Kormányhivatalt vezető volt fideszes polgármester, Sára Botond kiemelt fontosságúvá emelte a projektet, lökést kapott az építkezés is.

Pár hete el is kezdték az épületek lebontását. Ahogy a 24.hu írja, jelenleg nem tudni, mi indokolja ezt, illetve eddig egyetlen látványterv vagy leírás sem látott napvilágot az új épülettel kapcsolatban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!