Nemcsák Károly szerint az SZFE ügye a „balliberálisok kidolgozott kampánya” volt

2021. február 18. – 11:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A József Attila Színház igazgatója, Nemcsák Károly volt az ATV vendége Rónai Egon Húzos című műsorában. A szombaton megjelenő műsorban szóba került a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügye is, ebbe kapott betekintőt a 24.hu.

Nemcsák a műsorban arról beszélt, hogy az SZFE-ügy „tudatosan előkészített dolog volt a balliberális oldalról”, illetve párhuzamot vont Vidnyánszky Attila és saját maga közt mondván, Vidnyánszkynak ugyanúgy nem szavaznak bizalmat, mint neki anno, amikor a József Attila élére került. A színész kiemelte, szerinte tudatosan előkészített kampány része volt az SZFE-ügy,

„Az SZFE ügy egy állomása az elmúlt időszaknak. Az SZFE ügyet megelőzte egy félig kész törvénytervezetre épített demonstráció a Madách téren. Én egy fölépített dolgot érzékelek ebben. A szakma belesodródott a politikába. Amiben valószínű, hogy benne is vagyunk, nem tudjuk kiszedni magunkat, csak én ezt egy tudatosan előkészített dolognak látom.”

-fejtette ki. Rónai visszakérdezésére, miszerint csak az egyik oldalról történik-e ez Nemcsák szerint, a színész azt mondta, „most ebben a pillanatban azt kell mondanom, hogy igen, a balliberális oldalról.” Gondolatmenetében kitért arra a kérdésére is, miszerint

„Ha van egy szándék mondjuk a jobboldali művészek részéről, hogy a részesei legyenek a Színművészeti Egyetem oktatásának, akkor miért nincs nyitás az oktatók és Színművészeti Egyetem volt vezetői részéről?”

Nemcsák kifejtette azt is, hogy úgy saccolja, még öt évig lesz igazgató, aztán „át kell adni a stafétát a fiataloknak”. Beszélt emellett arról, hogy „a független színházak jól jártak a tao-támogatási rendszer megszűntével” és arról, hogy Fekete Péter államtitkár nélkül bajban lenne a színházi szakma. A teljes adás szombaton 22:50-kor látható majd.

Videónk arról, hogy az SZFE-s oktatók és hallgatók szerint miért vették blokád alá az SZFE-t és mi történt az egyetemükkel, itt látható:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!