Évtizedekig kutatták, mire kiderült, hogy kivégzési szertartáson ölték meg Szekenenré Ta-aa fáraót

2021. február 18. – 12:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Évtizedeken keresztül próbálták megfejteni a kutatók, hogy miben halt meg az ókori egyiptomi dinasztia utolsó előtti fáraója, Szekenenré Ta-aa, és egészen mostanáig csak annyit lehetett tudni, hogy az ókori Egyiptomban 3600 éve uralkodó Szekenenré Ta-aa fején sérülések voltak, írja az MTI. A múmiáját a 19. század végén találták meg, majd a hatvanas években több ízben is készítettek a testről röntgenképeket, amikből kiderült, hogy a balzsamozók ügyesen eltüntetették a fejsebeket. Ezeket a kutatók elmélete szerint vagy csatában, vagy a palotában elkövetett merényletben szerezhetett az uralkodó.

A most elvégzett CT-vizsgálattal és 3D képalkotással Szahar Szalim professzor, a Kairói Egyetem radiológusa és Záhi Havássz régész arra a megállapításra jutott, hogy a fáraót úgynevezett kivégzési szertartás során ölték meg, miután egy csatában foglyul ejtették. A CT-vizsgálat kimutatta a fáraó fején lévő sérüléseket, olyan vágásokat is, amiket korábban nem fedeztek fel, mivel az uralkodó testét bebalzsamozó szakemberek annak idején mesterien elrejtették azokat. A kutatók a feltárt sérüléseket összevetették azokkal a hükszosz fegyverekkel, köztük szekercével, lándzsával és tőrökkel, amelyeket a kairói Egyiptomi Múzeum gyűjteményében őriznek – írja a Guardian.

Fotó: EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES/HO/AFP
Fotó: EGYPTIAN MINISTRY OF ANTIQUITIES/HO/AFP

A kutatók szerint a múmia keze is deformálódott, amire arra utalhat, hogy a fáraót a csatatéren foghatták el, kezeit hátrakötözték, így nem tudta kivédeni a fejét ért csapásokat. A Frontiers of Medicine folyóiratban publikált tanulmányból kiderül: csontjainak elemzése alapján negyvenéves lehetett, amikor meghalt. Szekenenré Ta-aa uralkodása alatt kezdődött az Egyiptom északi vidékét, a Nílus deltáját megszállva tartó hükszoszok kiűzése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!