Egyre többen vádolják bántalmazó viselkedéssel és visszaélésekkel a Bosszúállók és a Buffy rendezőjét

2021. február 12. – 10:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több színész szólal fel arról, hogy a kétezres évek kultikus sorozata, Buffy, a vámpírok réme forgatásán a rendező, Joss Whedonnak bántalmazó viselkedése volt és mérgező munkakörnyezetet teremtett. Joss Whedon áll például Az igazság ligája és az egyik Bosszúállók film mögött is.

Az ügyet a sorozatban játszó Charisma Carpenter robbantotta ki csütörtökön. Egy Instagram-posztban azt állítja, amikor a forgatás alatt teherbe esett, Whedon előbb megkérdezte, hogy meg akarja-e tartani a gyereket, majd megfenyegette, hogy kirúgja, amikor pedig a negyedik hónapba ért, az egész stáb előtt kövérnek nevezte, a szülés után pedig azonnal ki is rúgta.

Carpenter hosszan ír arról, hogy a történteket, ami a mai napig traumát okoz nála és krónikus betegséget is okozott, közel két évtizedig elhallgatta. A színésznő szerint Whedon a forgatásokon gyakran visszaélt a hatalmával, ami még szórakoztatta is a férfit. A stáb tagjai közül kiválogatta a kedvenceit, máskor egymás ellen uszította őket, Carpentert pedig egyszer az irodájába hívta, és összeszidta, amiért egy rózsafüzért tetováltatott magára.

Azt is írja, saját történetével akart kiállni Ray Fisher színész mellett, aki a nyáron vádolta meg azzal Whedont, hogy Az igazság ligája című film forgatásán volt bántalmazó és szakmaiatlan. Whedon Zack Snyder távozása után került a képbe, Ray Fisher pedig Cyborgot alakította a filmben. Carpenter hozzátette, a történteket évekig elnyomta magában, és csak a pár éve kezdődő metoo-mozgalom hatására ismerte fel, mi is történt.

Ezután a sorozat főszereplője, Sarah Michell Gellar egy rövid posztban azt írta, örül, hogy őt magát a Buffyval azonosítják, de nem akarja, hogy emellett Joss Whedon nevével is azonosítsák őt. Azt is írta, kiáll a visszaélések minden áldozata mellett, és büszke rájuk, amiért felszólaltak.

A sorozat egy másik színésze, Amber Benson is állítja, amit Carpenter mond, az száz százalékban igaz, mert a sorozat forgatásán végig mérgező volt a légkör, és ez „legfelülről jött”, és sok olyan trauma történt a forgatáson, amit mész húsz év alatt sem tudtak feldolgozni.

Pénteken pedig a Buffy egy újabb színésze, a Buffy húgát alakító mindössze 14 éves Michelle Trachtenberg írta ki az Instagramra: most, harmincöt évesen már elég bátor ahhoz, hogy megossza a saját tapasztalatait is. Mint írta, „nagyon nem volt illedelmes” Joss Whedon viselkedése, miközben ő csak egy tinédzser volt, a forgatáson pedig lett egy mondás, egy szabály: „Whedon soha többé nem lehet kettesben egy szobában Michellel”. (Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!