Meghalt Chick Corea, 23-szoros Grammy-díjas jazzlegenda

2021. február 11. – 22:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

79 éves korában meghalt Chick Corea zongorista, jazzlegenda, írja Corea Facebook-oldala.

A zenész február 9-én hunyt el, a közlemény szerint egy ritka daganatos betegségben, „amelyet csak nemrég fedeztek fel”.

„Szeretett férj, apa és nagyapa volt, sokaknak pedig nagyszerű mentor és barát. Munkája és a világ bejárásával töltött évtizedei révén milliók életét érintette meg és inspirálta”

– írja a bejegyzés. Corea 23-szoros Grammy-díjas művész volt. Nem véletlenül vált az egyik legmeghatározóbb jazzlegendává az évtizedek alatt. Egyike volt azoknak a zenészeknek, akik úgy tudtak folyamatosan megújulni, hogy rendre a jazzen belül újabb iskolákat indítottak el.

Anthony Armando Corea 1941. június 12-én született a massachusettsi Chelsea-ben, olasz felmenőkkel rendelkező családból. A zenészt egészen kiskorától körülvette a jazz, mivel apja zenekarvezető volt trombitásként. Gyermekét négyéves korától taníttatta zongorázni, amit követett nyolcéves korában az ütőhangszeres oktatás is. Ez nagyban segítette Coreát, hogy az amúgy is a ritmusszekció tagjaként szolgáló zongorát elvigye egy még ritmusorientáltabb irányba.

Pályája korai szakaszában Miles Davis zenekarában játszott, ami a rockzene grandiózusságát ötvözte a jazzel. Így játszott többek között a mérföldkőnek számító Bitches Brew lemezen, majd utána több koncertlemezen is. 1970-es kiválása után alapította meg a Return to Forevert, ami a fusion jazz legmeghatározóbb zenekarává vált a szintén Miles Davis zenészeiből verbuválódott Weather Report mellett.

Miles Davis zenekara után a vele egy időben kiugró Dave Hollanddal megalapították a rövid életű, de annál izgalmasabb formációjukat, a Circle-t is, amiben Barry Altschullal és Anthony Braxtonnal alkottak kvartettet. Braxton visszavonult az aktív zenéléstől, és sakkozásból tartotta fent magát a Circle alakulásáig. Bár Chick Corea később eléggé lesajnálóan beszélt a free jazz területén történt kalandozásairól, ennek ellenére a lemezen hallható tízperces duója Anthony Braxtonnal az életművének egyik legkiemelkedőbb része.

Később a Blue Note-nál kiadott lemezeire is felcsempészett részleteket a Circle-turnék felvételeiből, valamint kiadott egy teljes lemezt is ezekből a felvételekből a saját neve alatt. A következő fordulópont az 1976-os My Spanish Heart volt, amin a latin-amerikai zenéket ötvözte jazzel, ami tulajdonképpen a fő védjegyévé vált a lemez sikerességének köszönhetően. Ezen a lemezen szerepelt énekesként felesége, a Mahavishnu Orchestrából ismert Gayle Moran.

A népzene és jazz ötvözete persze jóval korábban jellemezte az életútját, Mongo Santamaria, valamint Montego Joe zenekaraiban a legautentikusabb zenei műhelyekben játszott latin és afro-kubai zenéket, illetve azoknak a jazzel való ötvözetét.

Chick Corea generációjának egyik legsokoldalúbb zenésze volt. Élénken érdekelte a hangszer határainak meghaladása, miközben ugyanúgy elmélyült a népzenék és a zenei tradíciók tanulmányozásában, valamint a klasszikus zenét jellemző precíz szerkesztettséget is kutatta és használta.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!