A holokauszt világnapján mutatják be az On The Spot új filmjét, ami egy Auschwitzban született nő történetét dolgozza fel

2021. január 21. – 11:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A holokauszt világnapján, január 27-én mutatják be Cseke Eszter és S. Takács András, az On The Spot készítőinek egész estés dokumentumfilmjét, a Born In Auschwitzot, írja a Kreatív.

A film főszereplője, Angéla 1944 decemberében, néhány nappal karácsony előtt született az auschwitzi haláltáborban, mindössze egykilósan. A kisbabát hetekig, egészen a tábor felszabadításáig rejtegette az édesanya, mivel a zsidó újszülöttekre jó eséllyel halált várt.

A készítők archív felvételeket és animációkat is felhasználtak a filmben, utóbbival azt próbálták megmutatni, hogy milyen hatásokat érzékelhetett Auschwitzból egy születendő baba az édesanyja hasában. A filmben szerepel Angéla lánya, Kati is, aki megpróbálja megállítani azt a háromgenerációs traumát, amely egész gyerekkorára rányomta bélyegét.

A Kanadában élő Angélával és lányával öt éven keresztül forgattak, ez alatt visszatértek velük szülőhazájukba, Magyarországra, elutaztak Németországba, Izraelbe és Lengyelországba, ahol Ferenc pápa is fogadta őket, miután történelmi látogatást tett Auschwitzban.

A filmet Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban egy időben mutatja be a Spektrum, míg Németországban, Ausztriában, Svájcban és Franciaországban a legrangosabb európai köztelevízión, az ARTE január közepén játszotta.

A Born In Auschwitz szerepel a BIDF (Budapesti International Documentary Festival) versenyprogramjában is. S. Takács András azt is elmondta, hogy alkotásukat beválogatták a legrégebbi zsidó filmfesztivál, a 40. San Francisco Jewish Film Fest programjába is. A fesztivált idén ugyan eltörölte a koronavírus-járvány, de a több ezer beküldött film közül ezt a dokumentumfilmet választották a szervezők arra, hogy külön vetítéssel emlékezzenek meg a haláltábor felszabadításának évfordulójáról.

A Born In Auschwitz dokumentumfilmet január 27-én, szerdán 22 órakor mutatja be a Spektrum. A filmet eredeti nyelven, magyar felirattal, megszakítás nélkül láthatják a nézők.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!