95 millió forinttal Tihanyi Lajos műve lett a tavaly legdrágábban eladott festmény

2021. január 11. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

Tihanyi Lajos Akt studium című műve lett a 2020-ban legdrágábban eladott festmény Magyarországon. A műért a Virág Judit Galéria téli árverésén 95 millió forintot fizettek. Az 1917-ben készült aktot közvetlenül a festőtől vásárolta meg Korda Sándor filmrendező, a kép azóta a család tulajdonában volt. A mű hátoldalán egy korábban ismeretlen, soha nem reprodukált női portré, a Pöttyös ruhás nő portréja is látható. A mű kikiáltási ára 40 millió forint volt.

Fotó: Virág Judit Galéria
Fotó: Virág Judit Galéria

A tavalyi év top 10-es listáján három Munkácsy Mihály alkotás szerepel: a Fasor és a Naplemente című képek egyaránt 90 millió forintért keltek el, a Karosszékben ülő lány pedig 50 millióért cserélt gazdát. A modernista alkotók közül Kádár Béla, Vaszary János, Scheiber Hugó művei szerepelnek az élen.

A tavalyi aukciós eladásokon a klasszikus modern alkotások leütései ugyan visszaesést mutatnak, de a kortárs művek árai továbbra is radikálisan emelkednek, különösen igaz ez az Iparterv-generáció művészeire. A kortárs művek közül a tavaly elhunyt Reigl Judit Gomolygás, csavarás, oszlop, fém című műve 44 millió forintért kelt el, Lakner László Rózsák című műve 36 millió forintért, Nádler István Szisztéma két rétegben című műve pedig 32 millióért cserélt gazdát.

A tavaszi árverési szezon a koronavírus miatt Magyarországon is elmaradt, mivel az aukciósházak nem rendelkeztek önálló, nagyszabású árverések lebonyolítására alkalmas online platformokkal. A szezon legfontosabb árveréseit, a decemberi aukciókat viszont már kizárólag online rendezték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!