Úgy beszélgetett az ATV-n műsorvezetőként a magyar egészségügyről Kárász Róbert, hogy az alapítványa előtte milliókat kapott az Emmitől

2021. január 6. – 08:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Még 2019 júliusában vett részt egy beszélgetésen az ATV reggeli műsorában, meghívott vendégként Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, akivel Kárász Róbert műsorvezető készített interjút a kormány által akkortájt bejelentett egészségügyi fejlesztésekről (a beszélgetésből itt idézett a 444.hu). Kárász akkor kérdezett olyat is, hogy „Akkor ön is elismeri, nem, hogy az egészségügy területén fantasztikus fejlődések vannak?”, és az interjúban többször beszélt arról, hogy Kásler Miklós Emmi-miniszter remek juttatásokat biztosított a mentősöknek.

Most kiderült, írja a 444.hu egy olvasójukra hivatkozva, hogy Kárász alapítványa 2019. április elseje és június harmincadika között hárommillió forintos támogatást kapott a Kásler Miklós vezette Emberi Erőforrások Minisztériumától. A műsorvezető szerint nincs ezzel semmi gond, a lapnak ugyanis azt mondta, szerinte „teljes egészében etikus és összeférhető”, hogy a támogatással a háta mögött a kormány által akkoriban bejelentett egészségügyi fejlesztésekről beszélgetett a szakértővel. Kárász úgy gondolja, más lett volna a helyzet, ha Kásler Miklóssal interjúzott volna. Egyébként a műsorvezető alapítványa rendszeresen kap támogatást állami szervektől, így volt ez a cégével is korábban, írja a 444.hu.

Hozzátette, amikor olyan érkezik interjúra, aki összeférhetetlen, azzal mindig más készít interjút helyette. Kárász szerint nincs azzal gond, hogy ő a másik felet kihangosította, mert szerinte ha nincs jelen a másik fél, akkor neki kell képviselnie a másik álláspontot, hogy a néző mindkét álláspontot hallhassa, és így formálhasson véleményt. Az interjú egyébként azért sem volt szerinte problémás, mert a 3 millió forint támogatásnak nincs köze az egészségügyhöz, úgy emlékszik, azt Novák Katalin családügyi államtitkártól kérte. Alapítványa, az Ezer Lámpás Éjszakája az Eltűnt Gyermekek felkutatásáért Alapítvány ugyanis többek között eltűnt gyerekek felkutatásával is foglalkozik.

A lap által begyűjtött adatokból kiderül, hogy az alapítvány kurátora és egyszemélyes ügyvezető szerve Kárász, és a szervezetet 2017. július 10-én alapították. Ez egy hónappal azután történt, hogy a Magyar Narancs megírta: Kárász akkori cége, a kommunikációs tevékenység mellett eltűnt gyerekek megtalálásával évek óta foglalkozó GAP Média Kft. olyan gyerekek képeit nyomtattatta az Alföldi Tej dobozaira eltűntként, akik nem (vagy már nem) tűntek el. Kárász és cége a Magyar Narancs cikke szerint utólag kérte a szerkesztőséget, hogy tüntessék fel egyebek mellett azt, hogy „a cikkben ismertetett esetekben is olyan gyermekek adatai és fényképei kerültek felhasználásra, akik a police.hu oldalon közzétett, közérdekből nyilvános adatok tanúsága szerint eltűntként vagy körözött személyként vagy eltűntként és körözöttként kerültek feltüntetésre”.

Kárász cége egyébként több esetben kormányközeli helyekről kapott pénzt. Az alapítvány 2018–2019-ben a Magyar Nemzeti Banktól kapott támogatást, de más helyekről is folytak be nekik milliók.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!