Már a divatvilág Harvey Weinsteinjeként emlegetik Gérald Marie-t a tömeges szexuális zaklatási vádak miatt

2020. december 3. – 21:45

Már a divatvilág Harvey Weinsteinjeként emlegetik Gérald Marie-t a tömeges szexuális zaklatási vádak miatt
Az Elite Model Look 2001 döntőjének kulisszái mögött Gérald Marie az Elite Europe ügynökség igazgatója – Fotó: Stephane Ruet / Sygma / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Gérald Marie évtizedek óta a divatvilág meghatározó szereplője. A 80-as, 90-es években a legnagyobb modellügynökségek élén állt, így dönthetett például arról, hogy ki kapjon meg egy munkát, vagy kinek a fotózását töröljék.

Több mint egy tucat nő vádolta meg szexuális zaklatással a 70 éves Gérald Marie-t. Marie az 1970-es évek óta dolgozik a divatvilágban, volt olyan időszak, amikor egy telefonhívással el tudta indítani – vagy derékba tudta törni – egy modell karrierjét. 1986-tól ő lett az Elite Model Management európai vezetője, jelenleg pedig befektetőként szól bele a divatvilág alakulásába.

Gérald Marie esete nagyon hasonlít Harvey Weinstein-éra. Ahogy a hollywoodi producernek sok színész, úgy Marie-nak sok modell köszönheti a karrierjét. Marie ellen szeptemberben indult nyomozás Franciaországban, és ahogy az Weinstein esetében is történt, úgy most is egyre többen állnak elő újabb és újabb vádakkal, történetekkel. Lassan úgy tűnik, hogy Marie zaklatási ügyei nyílt titoknak számítanak modellkörökben.

Gérald Marie minden vádat tagad.

Egy „nem” akár egy munka elvesztését is jelenthette

Novemberben hét újabb nő vádolta meg nemi erőszakkal vagy zaklatással. A Guardian számolt be a történeteikről, ahogy azt októberben tette az akkori vádlókéval.

Laurie Marsden egykori modell, aki ma pszichoterapeutaként dolgozik Ausztráliában, azt állítja, hogy Marie egy házibuliban zaklatta 1982-ben, mikor Marsden még csak 19 éves volt. A nő elmondása szerint Marie azt ígérte neki, hogy sztárt csinál belőle, majd később mikor Marsden elment a mosdóba, Marie az ajtó előtt várt rá. Mikor a modell kilépett a mosdóból, a férfi berántotta a a legközelebbi hálószobába és leteperte az ágyra. Marsden azt mondta, hogy többször is nemet mondott, de Marie-t nem érdekelte. Végül sikerült elmenekülnie. A vád szerint a következő hétfőn Marie Marsden három Elle magazinos munkáját is lemondta.

Egy korábbi topmodell, Lesa Amoore is hasonló történetről számolt be: három évig dolgozott az Elite-nek a 90-es években, ami alatt állítása szerint Marie többször is zaklatta. Egyik alkalommal, mikor Marie-val egy szórakozóhely vagy egy étterem előtt álltak, a modell szerint a férfi hozzányomta a falhoz, és megragadta a csuklójánál. A nő állítólag csak úgy tudott megmenekülni, hogy ágyékon térdelte Marie-t.

„Bárki, aki csak egy kis időt is töltött a szakmában láthatta, hogy Marie üldözi a modelleket. Mármint mások előtt csinálta. A modellek figyelmeztették egymást, a managerek pedig próbálták úgy alakítani, hogy ne találkozzunk vele”

– mondta Amoore.

Emily Mott szintén egykori modell azzal vádolja Marie-t, hogy a nyolcvanas években megpróbálta megerőszakolni. Marie állítólag áthívta a saját lakására, hogy segítsen az akkori barátnőjének, a szintén modell Linda Evangelistának beköltözni. Míg Evangelista egy másik szobában volt, Marie megpróbálta megcsókolni és az ágyra dobni Mottot, de a nő egyetemi evezős versenyző volt, így jó erőben volt, és ledobta magáról a férfit.

Gérald Marie és Linda Evangelista a Maybelline eseményén 1991-ben New York-ban – Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection / Getty Images
Gérald Marie és Linda Evangelista a Maybelline eseményén 1991-ben New York-ban – Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection / Getty Images

Evangelista, aki 1987 és 1993 között Marie felesége volt azt állítja, hogy nem tudott a vádakról vagy az esetekről, de októberben kijelentette, hogy hisz az áldozatoknak. Az eredeti vádak 1980- és 98 közötti esetek alapján születtek, ezeket Marie mind tagadta, bár a most előálló nők történeteire még nem reagált. A vádak között hat nemi erőszakról szól, a legfiatalabb vádló 15 éves volt, mikor az eset történt.

„A Gérald Marie-hoz hasonló férfiak nem vákuumban léteznek. Ezeket ország-világ előtt követte el”

– mondta Catherine Donaldson egykori brit modell. Donaldson azt állítja, hogy Marie ihlette a nemrég forgatott, Fotel című rövidfilmjét, mert a férfi 1985-ben (mikor Donaldson 19 éves volt) szexuálisan zaklatta egy kanapén. Azzal is vádolja a férfit, hogy agresszívan megragadta és megpróbálta megerőszakolni, de végül ki tudott szabadulni.

Nem sokkal később egy vacsorán Marie állítólag azt mondta Donaldsonnak, hogy túl kövér, ezért arra utasította, hogy minden nap menjen be az irodájába mérlegelésre. Két héten keresztül Marie elvileg minden adandó alkalommal mérlegre parancsolta Donaldsont, így akarta nagyközönség előtt megalázni.

„Ha feldühítem ezt a férfit, soha többé nem kapok munkát.”

Donaldson még akkor elmesélte londoni ügynökének, Ziggi Goldingnak, hogy mi történt. Ezt a Guardiannak Golding is megerősítette. Ekkoriban Marie még a Paris Planning ügynökségnél dolgozott (később ez összeolvadt az Elite-tel), és Golding azt állítja, hogy nem is dolgozott együtt a Paris Planninggel, mert Marie már akkor is szexuális ragadozó hírében állt.

Ugyanezt állítja Serene Cicora is, aki szintén ügynök volt a 80-as és 90-es években. Állítása szerint több tucat modelltől hallott hasonló történeteket. Cicora szerint a vádlók nagy száma, valamint a történeteik (melyek alapján Marie kihasználta a hatalmát, hogy szexre kényszerítse őket és az állásuk elvesztésével fenyegette őket, ha nem engedelmeskednek) arra engednek következtetni, hogy Gérald Marie a divatszakma Harvey Weinstein-je.

Ahogy a hollywoodi botránynál, úgy néhányakban most is felmerülhet a kérdés, hogy ha mindenki tudta, akkor miért 30-40 évvel később állnak a modellek a nyilvánosság elé. Ennek több oka is van, a legelső maga Marie. A mai napig sokat jelent a szava a szakmában, így bárkinek egy telefonnal derékba törhette volna a karrierjét. Mivel a modellszakmába nem könnyű bekerülni, nem mindenki teheti meg, hogy állását kockáztatva előáll.

A 2001. szeptember 3-án Gérald Marie, az Elite Modellügynökség elnöke a jelöltekkel pózol az Elite Model Look versenyén a dél-keleti franciaországi Nizzában – Fotó: Pascal Guyot / AFP
A 2001. szeptember 3-án Gérald Marie, az Elite Modellügynökség elnöke a jelöltekkel pózol az Elite Model Look versenyén a dél-keleti franciaországi Nizzában – Fotó: Pascal Guyot / AFP

Emellett – még a #MeToo utáni világban is, akkoriban meg főleg – sokan nem hisznek az áldozatoknak, kezdve gyakran a rendőrséggel. A szakmán belül pedig főleg nehéz meggyőzni a vezetőket, hiszen előfordulhat, hogy nem hiszik el, vagy ha el is hiszik, egy vezető beosztású szexuális ragadozó gazdaságilag fontosabb, mint egy egyszerű alkalmazott, így előfordul, hogy a vezetőség összezár. Ehhez hozzájárul a trauma, ami az erőszakból és annak felidézéséből keletkezhet.

Wendy Walsh egykori kanadai modell 1980-ban, 17 évesen találkozott először Marie-val Párizsban, majd 18 évesen leszerződött a Paris Planninggel. A kezdőknek gyakran ajánlották, hogy menjenek el partikra, ismerkedjenek.

„A gyönyörű lakások mindig tele voltak öreg, gazdag playboyokkal és nagy, kokainnal teli tálakkal. Mindenki ivott. Valójában soha senki nem kötött ott üzletet, fotósok sem voltak”

– mondta Walsh.

Hat héttel a kezdése után egy ügynök nő azt mondta Walsh-nak, hogy Marie azt akarja, hogy festesse barnára a haját, így elküldte egy fodrászhoz. Walsh aznap este frissen festett hajával elment egy buliba, ahol Marie is ott volt. A férfi odahívta magához, beletúrt a hajába, és elvileg azt mondta, hogy „ez jó, ezt szeretem”. Walsh az elmondása szerint ekkor azt hitte, hogy a főnöke csak annyit mond, hogy így sok munkája lesz majd.

Másnap az ügynökség irodájában valaki szólt Walsh-nak, hogy Marie este tárgyalni akar vele a saját lakásán. Utólag Walsh belátja, hogy felnőtt fejjel egyértelmű: senki nem folytat üzleti tárgyalást este kilenckor a saját lakásán.

„De mikor 18 vagy és hiszel a téged körülvevő felnőtteknek, azt csinálod, amit mondanak. Úgyhogy odamentem.”

– emlékezett vissza Walsh. Mikor először bekopogott, senki nem nyitott ajtót, így egy idő után hazasétált. Otthon egyszer csak felhívta az ügynöke, hogy Marie el volt foglalva, de már várja. Mikor bekopogott, egy fiatal, kuncogó modell nyitott ajtót, aki arcon puszilta Marie-t és elment.

„Ó, az a lány az egyik modellünk, és nagyon sok gondja van a barátjával. Mindig hozzám jönnek a fiúbajaikkal”

– mondta Walsh szerint Marie. Miután Marie töltött a modellnek egy pohár pezsgőt, azt mondta, hogy úgy tudja, Walsh katolikus. Mondta, hogy ő is az. Walsh szerint ezt azért mondta, mert így olyan, hogy minden, ami ezután következeik rendben lesz, mert Marie a közös klubjuk tiszteletreméltó tagja. Walsh állítása szerint Marie keze pár perccel később már a blúzában volt.

„Te vagy az egyetlen nagymellű modell az ügynökségénél. Imádom”

– morogta elvileg mindeközben Marie.

„Csak arra tudtam gondolni, hogy ha feldühítem ezt a férfit, soha többé nem kapok munkát”

– mondta Walsh. Bár a modell saját elmondása szerint tiltakozott, Marie levetkőztette, majd megerőszakolta.

„Fájt, és arra kifejezetten emlékszem, hogy egy párnába nyomtam a fejem és azt mondtam, hogy »Nem«. A párnán valaki más parfümét éreztem.”

Ezután Marie adott neki egy banánt, és megkérdezte, hogy „a másik kanadai” a szobatársa-e. Walsh mondta, hogy igen, mire Marie mondta neki, hogy akkor adja oda neki a banánt, és mondja, hogy ő küldi. Otthon Walsh megkérdezte a szobatársát, hogy ő is szexelt-e Marie-val, állítása szerint a lány azt mondta, igen.

Walsh egyik az első körös vádlóknak. A modellek mellett a Guardiannak három másik nő is beszélt arról, hogy Marie elvileg hogyan zaklatta őket. Karen Howarth azt állítja, hogy Marie rá akarta venni, hogy lefeküdjön vele, majd miután visszautasította, a férfi a kollégái előtt frigidnek nevezte, majd pár nappal később bejelentette, hogy nem képviseli tovább Howarth-ot.

Jennifer Curran Peres azt mondta, hogy több ember társaságában egy limuzinnal jött el Marie-val egy buliról. Mikor a férfi ki akart szállni, arra kérte a nőt, hogy menjen fel vele a lakására, amit a modell többször visszautasított. Peres állítása szerint Marie megpróbálta kirángatni az autóból, és csak akkor adta fel, mikor egy másik utas lefejtette a kezét a nő karjáról. Egy anonimitás kérő kanadai modell arról számolt be, hogy 1986-ban Saint-Tropez-ba utazott volna egy Elle fotózásra. Marie állítólag ragaszkodott hozzá, hogy egy hotelszobában aludjanak, de mikor a nő ezt sokadjára is visszautasította, lefújták a fotózást.

Az Elite ügynökség egy idő után csődbe ment és két részre szakadt. A Creative World Management és az Elite World Group is elhatárolódott a vádakban leírt abúzustól. A 70 éves Marie jelenleg az Oui Management egyik befolyásos befektetője.

Van segítség! Ha szexuális erőszakot, bántalmazást követtek el önnel szemben, vagy zaklatták, hívja a NANE Egyesület bántalmazott nőknek szóló segélyvonalát a 06-80-505-101-ös telefonszámon. Az anonim módon, ingyenesen hívható szám hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18 és 22 óra között, valamint szerdán 12 és 14 óra között elérhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!