Újabb öt évig Kováts Adél vezetheti a Radnóti Színházat, Máté Gábor pedig a Katonát

2020. november 26. – 16:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A Katona József Színház és a Radnóti Színház igazgatói posztjára 1-1 pályázó jelentkezett, a jelenlegi színházigazgatók Máté Gábor és Kováts Adél. A szakmai bizottságok egyhangú támogatásukról biztosították mindkét pályázót. Így a főpolgármester az ő kinevezésükről is döntött, miután minden fővárosi frakcióval egyeztetett” – írja a főváros csütörtöki közleménye.

„A budapesti frakciók többségének támogatásával Karácsony Gergely főpolgármester 2020. november 26-án újabb öt évre Máté Gábort nevezte ki a Katona József Színház élére. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező 2021. február 1. és 2026. január 31. között töltheti be az ügyvezetői pozíciót”

írja Facebook-oldalán a színház. Máté Gábor 2011 óta vezeti a Katona József Színházat, igazgatói pályázata ide kattintva olvasható. Máté 1980-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, majd a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze lett. 1987-ben szerződött a Katonához, ahol nem csak színészként, hanem rendezőként is dolgozik. 1993 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, 2007-ben a Színházi Főtanszakon egyetemi tanári kinevezést kapott, 2011-ig a Színházi Főtanszak Rektorhelyettese. 2011-től a Katona József Színház igazgatója.

A Katona József Színház két korábbi vezetője, Székely Gábor és Zsámbéki Gábor után egyébként Máté Gábor igazgató is távozott a Színház- és Filmművészeti Egyetemről még szeptember 4-én az ott kialakult helyzet miatt.

„Érdemes a Radnóti felelős vezetőjeként dolgoznom azért, hogy a szakma egyre erősebben érzékelhető – mára már a struktúrán belül is megosztottságot eredményező – átpolitizáltsága, valamint az ebből fakadó állandó reakciókényszer közepette változatlanul garantáljam a magas művészi színvonalú, korszerű, a hagyományt az újítással egyensúlyban tartó, értékközpontú, az embereket foglalkoztató témákra reagáló, társadalmi érzékenységet ösztönző művészi munkát, ami a Radnótit eddig is jellemezte. Most, hogy öt év elteltével újra pályázom, a közönség, a szakma és kollégáim bizalma nemcsak megerősít vállalásomban, de felelősséget is helyez rám: úgy érzem, irányomban jogosan támasztott elvárás, hogy folytassam a megkezdett munkát” – írta pályázatában Kováts Adél, aki 2016 óta vezeti a Radnóti Színházat.

Kováts Adél 1983-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakán. Pályáját a Nemzeti Színházban kezdte, ahol 1991-ig prózai szerepeket alakított, de vendégként operettekben, musicalekben is fellépett. 1992-től a Radnóti Miklós Színház társulatának oszlopos tagja és vezető színésznője volt. A színház történetében 2016-ban új fejezet nyílt: Bálint András három évtizednyi igazgatás után átadta a stafétát, és igazgatóként Kováts Adél kezdte meg a munkát.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!