Több mint 15 millió forintért kelt el Marie Antoinette fél pár cipője

2020. november 15. – 19:08

Több mint 15 millió forintért kelt el Marie Antoinette fél pár cipője
Fotó: Christian Hartman / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A remélt ár többszöröséért, 43 750 euróért (15,6 millió forint) árverezték el vasárnap Párizsban Marie Antoinette, az utolsó francia királyné egy fél pár fehér cipellőjét – írja az MTI. Marie Antoinette XVI. Lajos felesége volt, a francia forradalom során 1793-ban, kilenc hónappal férje kivégzése után fejezték le.

Az Osenat aukciósház közleménye szerint a nemzetközi gyűjtők élénk érdeklődésének köszönhetően sikerült túlszárnyalni a becsült 8-10 ezer eurós árat az online árverésen.

A bőrtalpú topánka első harmada selyemből, hátsó kétharmada kecskebőrből készült, 4,7 centiméter magas sarkát szürke lakkozott bőr borítja. A cipő 22,5 centiméter hosszú, vagyis nagyjából napjaink 36-os méretének felel meg.

A cipő sarkán a „Soulier de Marie-Antoinette donné a M. de Voisey” tintával írt felirat olvasható.

Fotó: AFP Photo / Osenat
Fotó: AFP Photo / Osenat

A ritka történelmi relikvia a kivégzett királyné első szobalányával, Madame Campannal baráti viszonyban lévő hölgy, az 1816-ban elhunyt Marie-Emilie Leschevin leszármazottaitól származik.

Meglehetősen ritkán árvereznek el bármit a királyné személyes holmijaiból, különösen ruházatából. 2012-ben a remélt ár ötszöröséért, 50 ezer euróért kelt el egy pár házicipője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!