Idős házaspár nappalijában lógott a MET kiállításának 60 éve hiányzó darabja

2020. október 22. – 13:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hatvan éve eltűnt festményt a New York-i Metropolitan Múzeum egyik látogatója ismerte fel, szomszédai nappalijában lógott, írja az MTI.

Kiállítást szervezett a MET Jacob Lawrence amerikai művész festményeiből, aki az 1950-es évek polgárjogi mozgalmai idején 30 képet festett a Struggle: From the History of the American People című sorozata részeként. Az idők során a festmények közül öt darab eltűnt, ezeknek a helyét üresen hagyta a kiállítóteremben a múzeum.

Az egyik látogatónak a kiállításon egyből eszébe jutott a Mettől nem messze lakó szomszédainak egyik festménye, ami az idős házaspár nappalijában lóg. A látogató felismerte, hogy az otthoni kép Lawrence egyik műve lehet, szomszédai pedig végül felvették a kapcsolatot a múzeummal.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

A sorozat 16. képét, ami egy 1786-os massachusettsi felkelést ábrázol, az idős házaspár 1960-ban vásárolta meg csekély összegért egy jótékonysági aukción, bár azt nem tudták, valójában milyen értékű képet is vesznek.

A múzeum megerősítette, hogy Lawrence festményéről van szó, a házaspár pedig odaadta a múzeumnak, hogy kiállíthassák a képet november végéig. Utána a többi darabbal együtt vándorkiállításra indul a nappaliban talált 16. kép is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!