Magyarország bejutott a Bocuse d'Or világdöntőjébe

2020. október 16. – 17:05

frissítve

Magyarország bejutott a Bocuse d'Or világdöntőjébe
Fotó: Bocuse d'Or / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Idén az észtországi Tallinnban rendezték meg a világ legrangosabb gasztronómiai versenyének, a Bocuse d’Or-nak az európai válogatóját. Tizenhat csapatból tízen jutottak tovább, Magyarország a kilencedik helyezésével részt vehet a világdöntőn.

A versenyt eredetileg májusban rendezték volna meg, a koronavírus-járvány miatt azonban az időpont végül októberre csúszott. A Bocuse idén a megszokottnál csendesebben, szurkolók nélkül zajlott a fertőzésveszély miatt. A résztvevő csapattagoknak szigorú korlátozásokat kellett betartaniuk, minden versenyzőt teszteltek a verseny előtt. A járvány miatt néhány ország (például Törökország, az Egyesült Királyság, Belgium) visszamondta a versenyzést is, a jelenlévők közül pedig több csapat is beszélt arról, hogy megnehezítette a felkészülésüket a pandémia.

A Bocuse szabályai viszont nem változtak, a versenyző csapatoknak a megszokott módon két ételt kellett elkészíteniük 5 óra és 35 perc alatt. Mindkét kötelező fő hozzávaló kötődik a verseny helyszínéhez, Észtországhoz,

  • a húsos téma idén az észt farmon nevelt fürjre;
  • míg a „tányéron tálalt fogás” vagy halas téma a Dél-Észtországban tenyésztett afrikai harcsára épült.

A Bocuse d’Or hazai döntőjének eredményét február 5-én hirdették ki, a versenyt Veres István, a Babel étterem séfje, valamint segítője, Molnár Bence nyerte. Az észtországi európai válogatón így Magyarországot négyen képviselhették idén,

  • Veres István és Molnár Bence, a 2019 óta Michelin-csillagos Babeltől
  • Volenter István, aki a csapat coach-a volt az idei Bocuse d’Or-on. Ő egyébként idén tért haza Mórra, az Öreg Présbe;
  • és Széll Tamás, a 2016-os Bocuse győztese, aki nemcsak csapatelnökként, hanem a zsűri tagjaként is részt vett a versenyen.

Széll Tamás volt a Bocuse történetében az első magyar versenyző, aki kijutott a gasztronómiai versenyre. Később 2016-ban a Bocuse d’Or európai döntőjét is megnyerte, a 2017-es lyoni döntőben pedig negyedik lett. 2018-ban az európai döntő zsűrijébe hívták meg, 2019 után pedig most másodjára került be a világdöntő zsűrijébe.

A magyar csapat húsos témájaFotó: Bocuse d'Or / Facebook
A magyar csapat húsos témájaFotó: Bocuse d'Or / Facebook

A magyar csapat másodikként rajtolt a mezőben pénteken helyi idő szerint 8 óra 40-kor. Széll Tamás a Bocuse pénteki napján azt mondta a csapat menüjéről, hogy a két kötelező hozzávaló, az afrikai harcsa és az észt fürj mellett fognak még gombát és hagymát használni, illetve mivel

„István Erdélyből származik, így van egy különleges köretünk, a puliszka. István készíteni fog a halhoz és a fürjhöz is.”

A Bocuse versenyén egyébként számít, hogyan tudják a csapatok belevinni a nemzeti jelleget az ízekbe és a díszítésbe, ugyanis a zsűri ezt is pontozza. Döntő az eredményben emellett az étel kinézete, íze, de külön pont jár a díszítésért és a szószért is.

A magyar csapat halas témája a Fish and Chips nevet kapta: ebben a magyar gasztronómiában amúgy sem ismeretlen afrikai harcsát (jellemzően harcsapaprikásként találkozni vele itthon) a menü leírása szerint a „Magyarországon népszerű uborkával és krumplipürével párosították”. A tányéron található a hal és a krumplipüré mellett „puliszkakrém” is különböző sajtokkal, hagymából készült szósz, illetve pácolt hagyma és póréhagyma is.

A magyar Fish and ChipsFotó: Bocuse d'Or / Facebook
A magyar Fish and ChipsFotó: Bocuse d'Or / Facebook

A húsos témánál a kötelező észt fürjet kovászos kenyérrel és rókagombával megtöltve sütötték meg, köretként pedig itt is szerepelt az úgynevezett puliszka krém. A leírás szerint ezen a tányéron az erdélyi ízek jelentek meg, ugyanis „a fürj őshonos madár Erdélyben, a puliszka pedig szintén egy tradicionális erdélyi étel”.

A Bocuse d'Or európai döntőjéből tíz csapat juthatott tovább a lyoni világdöntőbe, amit 2021. május 29 és június 2. között tartanak. Az idei Bocuse legjobb haltányérjának díját az izlandiak, a legjobb hústál különdíját Franciaország kapta. A bronzérmet Svédország, az ezüstérmet Dánia nyerte el, az első helyen Norvégia végzett. Magyarország a kilencedik helyen jutott tovább a világdöntőbe.

Tavaly a magyar csapat 24-ből a 12. helyet érte el, ekkor Dánia vitte haza az aranyérmet. A Bocuse d’Or szakácsversenyt először 1987-ben rendezték meg Paul Bocuse séf elképzelése után. Bocuse 2018-ban meghalt, így idén már másodjára kellett jelenléte nélkül megtartani a versenyt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!