Demeter Szilárd díjat kapott egy zenei rendezvényen, amit az általa vezetett PIM támogatott

2020. október 13. – 14:28

frissítve

Demeter Szilárd díjat kapott egy zenei rendezvényen, amit az általa vezetett PIM támogatott

Másolás

Vágólapra másolva

A Hangszeresek Országos Szövetsége idén is átadta az Öröm a Zene szakmai díjakat tíz kategóriában, írja a Musicmedia.hu. A különdíjat idén Demeter Szilárd, a popkultúra megújításáért és társadalmiasításáért felelős kormánybiztos kapta, miközben a Demeter vezette Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a döntő támogatója volt.

Ide kattintva olvashatók a Telex legfrissebb hírei.

A Hangszeresek Országos Szövetsége 2009 óta rendezi meg az NKA Hangfoglaló Program támogatásával az Öröm a Zene (korábbi nevén Hangfoglaló Hétfő, majd Hangfoglaló Magyarország) tehetségkutató sorozatot. Az idei döntőt az A38 hajón tartották, az együtteseket egy nyolctagú zsűri véleményezte. A fődíjat a Kontraszt zenekar nyerte, ami így a HANOSZ-tól 1 millió forint értékben kap hangtechnikai berendezést, a Hangfoglaló programtól pedig 2 millió forintos támogatást. Emellett kiosztották az Öröm a Zene szakmai Díjakat is 10 kategóriában, a szervezet ezzel „a hangszeres-élőzene népszerűsítése iránti elkötelezett személyeket kívánta elismerni”.

  • Az év zenésze Ferenczi György
  • Az év helyszíne a soproni Hangár Music Garden
  • Az év zenepedagógusa díjat Balogh Miklós Péter, a Rocksuli alapítója vette át
  • Az év felfedezettje a Zajnal zenekar, a budapesti Fülesbagoly Tehetségkutató nyertese
  • Az év hangmérnöke Török Gábor
  • Az év hangtechnikusa Pálocska Zsolt
  • Az év fény- és látványtechnikusa Porkoláb Tamás 'Egér'
  • Az év zenei újságírója Bálint Csaba
  • Az év különdíjasa Demeter Szilárd miniszteri biztos
  • Az év hangszerjavító műhelye Kovács Zoltán (Guitar Clinic)

Demeter a díjátadón azt mondta:

„Muszáj egy kicsit mentegetőznöm. Nagyon örültem, egy olyan versenyen díjat kapni, amin el sem indultam, jó dolog. De azt kérdeztem, hogy jó-e nekik, hogy rögtön az elején díjazzák a könnyűzenéért felelős miniszteri biztost. Aztán rájöttem, hogy ez egy csapda. Egy előleg. Azt a vállalást kell tennem a színpadon, ha öt év múlva nem lesz jobb a magyar könnyűzenének és a magyar könnyűzenészeknek, akkor ezt a díjat visszaadom.”

Ugyanerre egy Facebook-posztban is utalt. Megkérdeztük Demetert és a HANOSZ-t a PIM főigazgató-kormánybiztos díjazásáról, Demeter válaszában közölte, hogy „formálisan valóban a PIM-en keresztül érkezett támogatás, de azt még a magyar kormány ítélte meg – kezdeményezésemre – a könnyűzenei tehetségkutatásra”, ami sajtónyilvános információ volt. Demeter azt is írta, a díj csak annyival járt, hogy kapott egy műanyag lapot, belegravírozták a nevét. A HANOSZ vezetése pedig így indokolta a díjazást: „(…) A szervezet vezetősége kizárólag szakmai alapon hoz döntéseket, kerülve a politikát. Demeter Szilárd könnyűzenéért felelős miniszteri biztos azzal érdemelte ki a díjat, hogy elkészített egy olyan könnyűzenei stratégiai tervezetet, amelyre a könnyűzenei szakma már nagyon régen vár és amellyel gyakorlatilag a teljes szakma egyet is ért.”

(Borítókép: Demeter Szilárd átveszi a díjat. Forrás: YouTube)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!