455 év után bezár az Oxfordi Egyetem kocsmája, ahol Tolkien is törzsvendég volt

2021. január 27. – 13:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1566-ban nyitott meg a Lamb and Flag nevű kocsma Oxfordban, aminek tulajdonosa a kezdetektől a St. John's College, az Oxfordi Egyetemet alkotó 45 intézmény egyike. A kocsma az elmúlt 455 évben a város jelképévé vált, azonban a koronavírus miatti bevételkiesést nem tudják kiheverni, ezért úgy döntöttek, hogy január 31-én végleg lehúzzák a rolót, írja az Euronews.

A Lamb and Flag az oxfordi diákok, tanáraik, kutatók és tudósok kedvelt helye volt, de olyan híres írók is törzsvendégek voltak ott, mint például A Gyűrűk Ura trilógia írója, J. R. R. Tolkien, vagy a Narnia krónikájának szerzője, C. S. Lewis. A Wikipédia szócikke szerint Thomas Hardy ebben a kocsmában írta a Lidércfény című regényének nagy részét, és a kocsma gyakran szerepelt az ITV Inspector Morse és Oxfordi gyilkosságok című krimisorozatában is.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

„Nem volt benne tévé, sem zenelejátszó, és zene sem szólt. Ide beszélgetni jártak az emberek, és hogy élvezzék a történelmi környezetet. Generációk tették ezt, diákok, helybéliek és távolról érkezők is”

– nyilatkozta az Euronewsnak Dave Richardson, a Campaign for Real Ale nevű civil szervezet oxfordi csoportjának képviselője, aki szerint a város leghagyományosabb kocsmájának eltűnése valóságos tragédia lenne.

A St. John's College a kocsma által termelt haszonból 1997 óta ösztöndíjat finanszírozott. Mostani bejelentésük szerint a bezárás ezt nem veszélyezteti, a megítélt támogatásokat továbbra is folyósítják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!