Görög választások: folytatódni fog a gazdasági sikersztori, vagy győznek az üres ígéretek?

2023. május 20. – 06:45

Karácsony Tamás
portfóliókezelő, HOLD Alapkezelő
Móricz Dániel
befektetési igazgató, partner, HOLD Alapkezelő
Kun-Welsz Edit
portfóliókezelő, HOLD Alapkezelő
Csonka Attila
a HOLD Alapkezelő PR-menedzsere

Másolás

Vágólapra másolva

Jó esélyekkel fut neki a vasárnapi görögországi választásoknak a kormányzó Új Demokrácia párt. Az üzleti világ egyértelműen a piacbarát gazdaságpolitikát folytató regnáló vezetés újrázásában bízik, de akár meglepetést is hozhat a voksolás. Milyen állapotban van a görög gazdaság? Kell-e vészforgatókönyvvel készülniük a befektetőknek? Egyebek mellett ezekről is kérdeztem a Görögországból egy nemzetközi konferenciáról napokban hazaérkező kollégáimat a HOLDBLOG-on megjelent interjúban.

A HOLD Alapkezelő szakemberei rendszeresen látogatnak Görögországba: évek óta követjük szorosan a görög piacot, látjuk benne a fantáziát, és figyelemre méltónak tartjuk az ország gazdasági kilábalását – és persze vizsgáljuk a görög cégekbe való befektetési lehetőségeket (erről tavaly kétszer is beszélgettünk: itt és itt).

A közvélemény-kutatások szerint vezet a kormányzó Új Demokrácia

A most vasárnapi parlamenti választások eredménye jelentős gazdaságpolitikai változásokat hozhat. Bár a helyzetről Móricz Dániel, a HOLD befektetési igazgatója az interjúban úgy fogalmazott az előbbi megállapítás mögött erős feltételes mód van, jelenleg – a közvélemény-kutatások eredményei alapján – ugyanis úgy tűnik, hogy marad a regnáló kormányzat.

Az Új Demokrácia, Kiriákosz Micotákisz vezetésével, piacbarát politikát vitt ebben a ciklusban, amelyet, ha bizalmat kapnak, folytatni akarnak – tette hozzá Karácsony Tamás, a HOLD portfóliókezelője. Megjegyezve azt is, hogy akár (kvázi) többfordulós választási helyzet is kialakulhat, ha nem sikerül az első fordulóban többséget szereznie valamelyik pártnak vagy koalíciónak.

Most azonban úgy tűnik, hogy minden, az országot sújtó nehézség (turizmus beszakadása a Covid-járvány alatt, energiaválság, magas infláció) ellenére továbbra is az Új Demokrácia a legnépszerűbb párt. Igaz, a márciusi tragikus vonatbaleset és az azt követő tüntetések, az állam felelősségre vonásának hatására visszaesett a kormánypárt népszerűsége, de májusra sikerült a szerencsétlenség előtti szintre (vissza)építeni az Új Demokrácia előnyét a többi párttal, például a Szirizával szemben – vette át a szót Móricz Dániel.

Vasárnap este már tudni fogjuk, igaza volt-e a közvélemény-kutatóknak…

Gazdasági sikersztori

A gazdasági szakemberek és a vállalatok képviselői, egyértelműen azt szeretnék, hogy az Új Demokrácia folytathassa a reformsorozatot. Az utca embere nem feltétlenül gondolkodik így… A taxisofőrök például eléggé egybehangzóan a vállalatok vezetőivel ellenkező véleményen voltak – jegyezte meg Kun-Welsz Edit, az Alapkezelő portfóliókezelője.

Persze, baloldali-jobboldali preferenciák függvénye, ki kit támogat. Érdemes ugyanakkor ehhez hozzátenni azt is – annak ellenére, hogy jobbközép kormányzatot visz –, hogy az Új Demokrácia kifejezzen odafigyelt arra, hogy 2022-ben a legsérülékenyebb rétegeket, a legalsóbb jövedelmi kategóriákban élőket támogassa egy olyan időszakban, amikor a magas infláció őket sújtotta a leginkább. Valójában a lakosság legnagyobb része alig érezte meg az energiaársokkot a közműszámláin, és Görögországban az eurozóna átlaga alatt maradt a pénzromlás üteme, miközben az átlagnál jobban nőttek a bérek – érvelt Móricz Dániel.

Gazdasági sikertörténet, ami Görögországban zajlik, legyen szó:

  • a GDP-növekedésről,
  • a reáljövedelmek szinten tartásáról,
  • az ország modernizálásáról,
  • az EU-s pénzek lehívásáról,
  • a befektetések ösztönzésétről.

Ahogy a miniszterelnök gazdasági tanácsadójától hallhattuk azonban, Micotákisz szerint négy év kevés arra, hogy valaki nagy gazdasági változásokat érjen el Görögországban, hiszen ehhez szerinte (legalább) nyolc év kell. Nem meglepetés, hogy folytatni akarja az Új Demokrácia. Programjukban szerepel többek között az államigazgatás és számos egyéb terült további digitalizálása, az adóelkerülés további csökkentése, szélesebb rétegek bevonása a munkaerőpiacra és egy átfogóbb igazságszolgáltatási reform. Tudják, hogy ezeken a területeken csak óvatosan és fokozatosan lehet változásokat elérni.

Mi lesz, ha meglepetést hoznak a választások?

Erről a kérdésről még a helyszínről épp hazaérkező kollégáim Athénban szerzett benyomásai sem voltak egységek. A HOLD bankokra specializálódott szakembere, Karácsony Tamás arról számolt be, hogy a bankok képviselőivel beszélgetve azzal a várakozással találkozott a konferencián, hogy még attól a forgatókönyvtől sem várják az elmúlt évek felívelésének erős fékezését, ha a Sziriza kerül kormányra.

Móricz Dániel hangot adott a kétségeinek is, szerinte a befektetők bizalmát mindenképpen drágább lenne megtartani a baloldalnak. Nehézséget jelentene továbbá az is, hogy – ellentétben az Új Demokrácia programjával – náluk nem annyira egyértelmű, az egyes pártok mit terveznek, leszámítva néhány populista választás előtti ígéretet, minthogy persze, mindenkinek nagyon meg kell emelni a nyugdíját, és államosítani kell a cégek egy részét meg csökkenteni kell az adóterheket. Hosszú távú stratégiát viszont nem látunk.

Az Új Demokrácia folytatólagos kormányzásának az lehet a viszonylag látványos és gyors pozitív hozadéka, hogy a nagy hitelminősítők Görögországot felértelik a befektetésre javasolt kategóriába(aminek most a határán billegnek – a szerk.). Ha ez megtörténik, az sokkal több befektetőt, nagyobb likviditást, olcsóbb finanszírozást és magasabb tőkepiaci árazottságot jelent majd Athénnak.

Turizmus, kiskereskedelem, bankok, tőzsde

Az interjúban a görög turizmusról is beszélgettünk; szakértőnk, Kun-Welsz Edit szerint áremelkedéssel is számolni kell, bár még így is olcsóbb lesz az idén is ez a térség, mint például Spanyol- vagy Olaszország. A görög tőzsde esélyeit latolgatva Móricz Dániel a legnagyobb kockázatokról is részletes összefoglalót adott. Karácsony Tamás pedig a görög bankok helyzetét értékelve tömören annyit mondott: köszönik, egyelőre jól vannak, ami már csak az idei részvényárfolyam-növekedésükből is látszik, annak ellenére, hogy bankválságok jellemezték az elmúlt időszakot.

Bővebben a HOLDBLOG-on megjelent interjúban.

HOLD Online vagyonkezelés

HOLDBLOG

HOLD Lexikon

* A cikk a nyilatkozó elemzők saját véleményét tükrözi. Számos (akár a szakemberek által menedzselt) HOLD Alapkezelő által kezelt befektetési alapban vannak vagy lehetnek görög részvénypozíciók.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!