Összeomlás szélén a kriptovilág sztárbankja

2023. március 9. – 05:02

Énekes Tamás
privát bankár, HOLD Alapkezelő

Másolás

Vágólapra másolva

A HOLD Alapkezelőnél sokat foglalkozunk az olyan, átlagos befektetők számára unalmas iparágakkal, mint a bankok, a telekommunikációs cégek vagy a biztosítók. Ezen vállalatok teljesítménye általában jól meghatározható fundamentumoktól függ, árfolyamuk ennek köszönhetően mérsékeltebb kilengésekkel mozog, mint egy technológiai vállalaté, ebből kifolyólag igazán nagy érdeklődéssel figyeltük ahogy 2019 és 2021 között egy kis kaliforniai bank árfolyama 13-ról 220 dollár közelébe emelkedett, majd a múlt hét végével 6 dollár alá bukott.

Mi lehetett a sztori az óriási rali mögött? Hogyan vált egy unalmas hagyományos bank a kriptovilág egyik központi szereplőjévé? Milyen tényezők játszottak szerepet a gyors bukásban? A kérdésekre a HOLDBLOG-on megjelent írásomban részletesen válaszolok.

A Silvergate 2013-ig egy kisméretű dél-kaliforniai bankként működött, ingatlanhitelek mellett helyi vállalkozásoknak nyújtott pénzügyi szolgáltatásokat. A változást egy új vezérigazgató, Alan Lane hozta el, aki meglátta a lehetőséget a szárnyait bontogató kriptoiparban: egy új banki megoldást alakított ki a kriptovilág igényeire szabva, amit SEN-nek (Silvergate Exchange Network) nevezett el.

A SEN óriási népszerűségre tett szert a kriptopiac professzionális szereplői körében. Az ügyfelei között tudhatta a Genesis kripohitelezőt, valamint a Binancet, a Coinbaset, a Geminit, a Krakent és FTX-t, tehát a meghatározó kriptotőzsdéket is. Nem csoda, hogy a bank árfolyamának 219 dolláros csúcsa pontosan megegyezett a kriptopiac tetőzésével; mindkettő 2021 novemberében érte el a maximumot.

A Silvergate a SEN rendszerével kritikusan fontos lett a kripto tőzsdék számára, mivel hidat képzett a hagyományos pénzügyi rendszer és a kriptovilág között. És ahogy egy mániában lenni szokott, minden olajozottan működött… aztán hirtelen az egész modell a feje tetejére állt.

A kártyavár az FTX kriptotőzsde bukását követően kezdett összeomlani. Habár a bank csak korlátozottan nyújtott hitelt a kriptotőzsdéknek, az FTX-katasztrófa utáni környezetben a professzionális és lakossági ügyfelek is nagy tételben váltották vissza a tőzsdéken tartott kriptóikat valódi dollárra.

A katasztrofális utolsó negyedévvel a bank 2022-es eredménye közel egymilliárd dollár veszteség lett, szemben a 2021-ben (a mánia csúcsán!) elért mindössze 76 millió dollár profittal. Ha ez nem lenne elég, FTX és Alameda Research az összeomlás előtt több mint 20 számlával rendelkezett a banknál, amelyek révén végrehajtották a kriptovilág eddigi (rajtad tartom a szemem, Tether!) legnagyobb csalását. A pénzek átmozgatásáról a Silvergate semmit nem jelentett a hatóságoknak, ami miatt az Igazságügyi Minisztérium is vizsgálódni kezdett a bank ellen.

Ezek alapján nem meglepő, hogy a 2021. novemberi 219 dollárról múlt hét elejére 15 dollárra esett a Silvergate árfolyama, az új fejlemények hatására pedig még ez az alacsony érték is 60 százalékkal tovább tudott zuhanni mindössze 5 nap alatt.

Március 2-án a vállalat bejelentette, hogy elhalasztja a hivatalos 2022-es év végi pénzügyi jelentésének nyilvánosságra hozatalát. Március 3-án közölték azt is, hogy azonnali hatállyal leállítják a SEN működését, a cég egyetlen életképes szolgáltatását. A folytatás várhatóan a csőd bejelentése lesz.

  • Minek köszönhetően ért el gyors sikert a Silvergate megoldása a SEN a kriptopiacon?
  • Mikor vált szinte egyértelműen láthatóvá, hogy a kriptovilág sztárbankjának felívelése egyben a biztos bukás receptje?
  • Mit gondolok a történtek után arról, hogy érdemes-e beszállni a kriptopiacra?

Minden kérdésre válaszolok a HOLDBLOG-on megjelent bejegyzésben.

HOLDBLOG

HOLD Lexikon

HOLD Online vagyonkezelés

Jelen blogbejegyzés szerzője Énekes Tamás, a HOLD Alapkezelő Zrt. ügyfélkapcsolattartó privát bankára, akit a fentiekkel kapcsolatos kérdése esetén ezen a címen érhet el: privatvagyonkezeles@hold.hu

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!