ChatGPT, a Kodak-szindróma

2023. február 14. – 10:19

Balásy Zsolt
portfóliókezelő, HOLD Alapkezelő

Másolás

Vágólapra másolva

Sokan talán nem is tudják, de valamikor a Kodak nagy cég volt. Sőt, ma is „nagy”: a legnagyobb digitális fényképezőgép-gyártó. Csak hát ma már ki fényképez fényképezővel, ugye? (Jó, azért 7 millió darabot még mindig eladnak évente.) Mondhatnánk, hogy erről nem tehetnek. De van, amiről igen, és ez az árfolyam-grafikonon is látszik.

2017 végén járunk, a korábbi nagy bitcoinmánia csúcsán. Amikor Budapesten óriásplakáton reklámozzák a bitcoint. És amikor bármelyik tőzsdei cég, ha csak kimondta, hogy blokklánccal vagy coinokkal kíván foglalkozni, annak azonnal megugrott az ára. A Kodaké például négyszerezett a KodakCoin hírére. Aki azonban nem adta el a megfelelő percekben a részvényét, az ebből nem sokat profitált, mert mint látjuk, az árfolyam gyorsan vissza is zuhant. Mára minden nyomát eltörölték a KodakCoinnak a cég honlapjáról. A Wikipediáról nem tudják. Aki óriásplakát alapján vesz részvényt, az ráfázik – ez természetes.

2020-ban is volt egy nagy Kodak-árfolyamugrás. Akkor a covidgyógyszer hírre tódultak az átmeneti vevők. Pontosabban arra, hogy Donald Trump volt amerikai elnök hozzájuk vágott 765 millió dollárt. Mert attól majd elmúlik a Covid. Elmúlt, de nem attól. Persze a harmincszorozó (!) árfolyam is elmúlt. Utóbbi attól, hogy a tőzsdén az idióta hype-ok el szoktak múlni.

Most is van egy hype, a ChatGPT. A Kodak (még) nem ugrott rá, de a jelenség már hat: a Microsoft, a Google, a Baidu… mindegy is, ki, ha bejelenti, hogy lesz bullshitgenerátora, akkor megugrik a részvényének az árfolyama.

Mi ennek az ellenszere? Hallgasson HOLD After Hours-t és akkor fel lesz vértezve az idióta trading ellen!

E heti adásunkban többek közt kibeszéljük a hiányzó recessziót, ’69 nyarát, a nagy technológiai cégek jelentéseit és a zöld acéltMaróti Ádámmal .

Jó szórakozást!

Az előző adásainkat itt találják.

A HOLD After Hours podcastek megtalálhatók a Spotify, YouTube, Apple Podcast, Google Podcasts és Soundcloud csatornáinkon, és felvehetők RSS-Feeden keresztül a műsortárába is.

A szerző további cikkeit itt olvashatja.

HOLDBLOG

HOLD Lexikon

HOLD online vagyonkezelés

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!