India lesz az új Kína?

2023. február 6. – 05:06

frissítve

Csonka Attila
a HOLD Alapkezelő PR-menedzsere

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási gazdasági és geopolitikai lehetőséget jelenthet India számára, hogy az amerikai–kínai viszony megromlása, az egyre dráguló távol-keleti munkaerő, illetve az értékláncok diverzifikálása miatt a nyugati nagyvállalatok igyekeznek elköltöztetni a gyártásukat Kínából – legalábbis számos „bullish” elemzést, cikket lehetett olvasni a témában az elmúlt hetekben. Arról, hogy tényleg eljött-e a dél-ázsiai ország Nagy Pillanata, helyet kaphat-e a legnagyobbak (Washington és Peking) asztalánál, Trembeczki Zsoltot, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértőjét kérdeztem.

India a világgazdaság bővülésének ötödét adhatja ebben az évtizedben a Morgan Stanley előrejelzése szerint. Ezzel egyike lehet annak a három országnak, amely több mint 400 milliárd dolláros éves növekedést mutat fel ebben az időszakban, miközben lakosságszámban már az idén lekörözi Kínát. Figyelemfelkeltő számok, de mennyire reális kijelenteni már most azt, hogy a Nyugat és Kína között elmérgesedő viszony megromlásának nyertese lehet a hatalmas dél-ázsiai állam?

Geopolitikai szempontból erre Trembeczki Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője szerint lehet esély annak ellenére, hogy az orosz–ukrán háború eltérő megközelítésmódja miatt India és az Egyesült Államok viszonya is nehézkes időszakot él meg.

„Kína ellenében azonban egymás szükségszerű stratégiai partnerei, és ezt mindkét ország meghatározó politikai szereplői tudják”

– emelte ki a szakember a HOLDBLOG-nak adott interjúban.

Gazdaságilag a kérdés jóval összetettebb. Egyes vélemények szerint India képes lehet a Kína helyett új célpontokat kereső működő tőke jelentős része számára megfelelő alternatívát kínálni.

(Kínához hasonló méretű, közepesen fejlett ország. Több százmilliós fiatal, angolul beszélő munkaerővel rendelkezik. A társadalom összetétele (demográfiája) Kínáénál egészségesebb, demokratikus, a világra nyitottabb állam, mint Kína…)

Trembeczki Zsolt figyelmeztetett azonban arra, hogy India az elmúlt évtizedek fejlődése ellenére is nagyon, nagyon nehéz terep a külföldi befektetők számára.

A külföldi befektetések túlszabályozása, korlátozása ugyan jelentősen csökkent, a befektetők azonban továbbra is panaszkodnak a rendkívül bürokratikus szemléletű, akadékoskodó, büntető szándékú köztisztviselők munkájára.

Bár hatalmas összegeket fordítottak fejlesztésekre, a fizikai infrastruktúra továbbra is fejletlen, gyakoriak az áramkimaradások. De rendkívüli károkat okoz India megreformálatlan földpiaca is. A problémák kezelését pedig súlyosan megnehezíti a politikai-adminisztratív széttagoltság, és számos egyéb szempont.

Trembeczki Zsolt szerint mindezek fényében az, hogy India gazdaságilag mennyit tud majd profitálni a Kína iránti befektetői lelkesedés lanyhulásán, nagyrészt nem a kínai–nyugati kapcsolatok romlásán és a Kínával szembeni nyugati-indiai stratégiai együttműködésen múlik majd, hanem azon, hogy milyen mértékig lesz képes folytatni saját reformjait.

A Make in India hazai gyártásösztönző kampány oroszlányja, háttérben „Az egység szobrával” – Fotó: Shutterstock
A Make in India hazai gyártásösztönző kampány oroszlányja, háttérben „Az egység szobrával” – Fotó: Shutterstock

Befektetői szemmel hasonlóan nem egyértelműen optimista a kép. Ahogy arra Móricz Dániel, a HOLD Alapkezelő befektetési igazgatója felhívta a figyelmet, az indiai részvénypiac hagyományosan jóval magasabb árazási szorzókon forog a fejlődő piaci börzéhez képest, és az árazási különbség 2022-ben még nőtt is. Az indiai tőzsde nemcsak a fejlődő piaci részvényindexet, hanem számos fejlett börzét is felülteljesített tavaly.

A rövidebb távú kilátásokat árnyalja azonban, hogy az értékeltségi mutatók jelentős befektetői optimizmust tükröznek, miközben a növekedés várhatóan lassul majd idén, és csökkennek a profitok is. A kockázatokat negligáló túlzott befektetői várakozások veszélyeire világít rá többek között az Adani-vállalatcsoportot övező, nemrég felszínre kerülő botrány is, illetve ezzel párhuzamosan az érintett eszközök sok tízmilliárd dolláros gyors leértékelődése.

Hosszabb távon a befektetési szakember szerint az ország és egyben az indiai részvénybefektetések sikere azon múlik, hogy képes lesz-e a gazdaságpolitika érdemben növelni a beruházásokat, részben belföldi, részben külföldi forrásokból.

Az indiai kormányzat elkötelezettnek tűnik a problémák leküzdésében, az ország fejlettségi szintjének emelésében. Arról, hogy

  • a realitások talaján meddig lehet eljutni;
  • mely szektorok fejlődésére érdemes figyelni;

bővebben is olvashat a HOLDBLOG-on megjelent blogbejegyzésben.

A szerző további cikkeit ezen a linken olvashatja.


HOLDBLOG

HOLD Lexikon

HOLD online vagyonkezelés

Borítókép: Narendra Modi aláír egy vendégkönyvet az indiai–pakisztáni háború Longewala Emlékhelyén (2020) – Fotó: Shutterstock

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kapcsolódó
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!