Mániarészvények és befektetési csordahatás – lehet okosabban csinálni?

2023. január 23. – 05:02

Csonka Attila
a HOLD Alapkezelő PR-menedzsere

Másolás

Vágólapra másolva

Meta (Facebook), Apple, Amazon, Netflix, Alphabet (Google), azaz FAANG-óriások, azaz a korábbi évek sikerrészvényei. Aztán jött 2022, és derékba törte a növekedési papírok menetelését, ami tavaly legalább annyi keserűséget okozott a mániát követő befektetőknek, mint amennyi örömöt korábban. Pedig igen, lehet okosabban csinálni.

Az ötös fogat 2022-ben összesen 3 ezer milliárd dollárt veszített a piaci értékéből –

nagyjából annyit, amennyi dollárt a nagy 2020-as amerikai pénznyomtatás során a piacra öntöttek.

Rettenetes évet zárt például a Meta (lánykori nevén Facebook): 64 százalékot gyengült 2022-ben, ami a FAANG-rangsor utolsó helyére lökte Mark Zuckerberg vállalatát. Amerika legnagyobb IT-cégei átlagosan 23 százalékot veszítettek az értékükből, a kommunikációs szolgáltatók (ilyen a Netflix is) 38 százalékot estek, miközben a legnagyobb amerikai részvények árfolyammozgását tükröző S&P 500 index csak 19 százalékot zuhant év per év alapon.

Egy újabb részvénypiaci mánia zárult tavaly. Mikor értékelünk ilyennek egy időszakot? Nagyon leegyszerűsítve akkor, amikor először felszalad egy vállalat vagy egy szektor legtöbb társaságának a részvényárfolyama, aztán pedig jön egy komoly összeomlás. Nincs két, száz százalékig egyforma tőkepiaci esemény, de ilyen ciklikus folyamatot láthattuk 2020–2022-ben, illetve például 1999–2000-ben (dotcomlufi) és a kétezres évek amerikai ingatlanpiacán is.

Az eszközárak akár éveken keresztül emelkednek és emelkednek, végül pedig annyira drágák lesznek, hogy értékük teljesen elszakad a fundamentumoktól. A további növekedési potenciál helyét a növekedésbe vetett hit veszi át, amit tervek helyett olyan vágyak fűtenek, mint hogy mindenki Teslát fog vezetni, a fejlődő világ minden lakosának három Netflix-előfizetése lesz.

Vakmajom bölcsességeszerint az efféle felelőtlenségnek mindig ez – az eszközárak beszakadása – a vége: „A bennfentesek kitömik a fellelkesült lakosságot értéktelen papírokkal, ami aztán nagy lánggal ég el.” Kik azok a bennfentesek? Akik jókor vannak jó helyen. Akik időben beszállnak a befektetésbe, és/vagy tudják, mikor kell kiszállni. Akik hideg fejjel és nem az érzelmeiket vagy a többséget és a könnyűnek tűnő utat követve akarnak pénzt keresni.

A témáról részletesen írtunk a HOLDBLOG-on, ahol arra a kérdésre is válaszolunk, hogy miként is lehet az ilyen helyzetekben nem professzionális piaci szereplőként jó döntéseket hozni.

A szerző további cikkeit ezen a linken olvashatja.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Holdblog
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!