Vétlen-e a tétlen bankbetétes? Havi 83 milliárdot hagyunk a bankoknál!

2023. január 18. – 06:34

Csonka Attila
a HOLD Alapkezelő PR-menedzsere
Soós Péter
privát bankár, HOLD Alapkezelő

Másolás

Vágólapra másolva

Masszív esőév volt 2022 a tőkepiacokon, 5–30 százalék közötti mínuszokkal, az infláció pedig meredeken emelkedett szinte mindenütt a világon. Hogyan reagáltak a helyzetre a befektetők? Milyen eredményeket értek el a vagyonkezelők? Miként alakítsuk át portfóliónkat, hogy alkalmazkodjunk a változásokhoz? – egyebek mellett erről is beszélgettünk Soós Péterrel, a HOLD Alapkezelő szenior privát bankárával.

Ha valaki tavaly év elején Nasdaq-indexet vásárolt, reálvagyona dollárban 40 százalékkal esett az év végére. Aki Európában fektetett be valamelyik főindexbe, inflációval együtt 14–30 százalékot veszített. A magyar papíroknál 10–15 százalékos volt a veszteség, a 14,5 százalékos infláció mellett.

Aki tehát 2022 elején megvette valamelyik nagy részvényindexet, és az év végéig megtartotta, megtakarításai reálértékének 14–40 százalékát bukta el, főleg, ha lefedezte a forintot. A korábban sikeres buy and holdveszem és tartom – stratégia, amit nagyon sokan követtek, masszív mínuszokat eredményezett – mutatott rá Soós Péter a HOLDBLOG-nak adott interjúban.

Soós Péter, a HOLD Alapkezelő senior privát bankára
Soós Péter, a HOLD Alapkezelő senior privát bankára

Működött viszont az abszolút hozamú stratégia: a HOLD forintban érdemi pozitív eredménnyel zárta az évet. Euróban nullaközeli, picit mínuszos lett az eredmény, ami az inflációt ugyan nem érte el, de masszívan verte mind a részvény-, mind a kötvénypiac teljesítményét.

Az elmúlt év változásai között a szakember kiemelte azt is, hogy az átlagosnál végre jóval többen foglalkoztak aktívabban a megtakarításaikkal. Olyanok is vizsgálni kezdték, mi van a bankbetéteken túl, akik korábban nem törődtek a befektetéseikkel. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy még így is óriási összeg (8300 milliárd forint) van nullaközeli kamatot biztosító betétben, amin havonta 83 milliárd forintot bukik el (nem keres meg) a lakosság az állampapírhozamhoz képest. Ez a pénz helyettük a bankszektort gazdagítja.

Mindenkinek érdemes lenne tehát megfontolnia, hogy a látra szóló betétekben álló megtakarításainak van-e olyan része, amit nélkülözni tud, legalább 1-2-3 hónapra, hiszen már ennek a befektetésével is el lehet érni néhány százalék hozamot. A gazdasági társaságoknak meg végképp érdemes megnézniük, mennyi az a tőke, ami aktuálisan nem kell a rövid távú likviditás biztosításához.

  • Milyen befektetésekben érdemes gondolkodni?
  • Milyen trendekre kell figyelni a magyar állampapírpiacon?

Ezekre a kérdésekre is választ kap, ha elolvassa a teljes interjút, amelyben arról is beszélgettünk Soós Péterrel, hogy milyen (nemzetgazdasági) kihívásokat jelent Magyarországon az utódlás és generációváltás, amely a hazai kis- és középvállalkozások többségét az elkövetkezendő 5–20 évben egészen biztosan érinti majd.

HOLDBLOG

HOLD Lexikon

Soós Péter további bejegyzéseit itt, Csonka Attila cikkeit itt olvashatja.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!