HOLD: A kijózanodás éve volt 2022 a tőkepiacokon

2022. december 30. – 05:02

Másolás

Vágólapra másolva

A globális makrogazdasági környezet – a háború, az energiaársokk, a 40 éves csúcsra emelkedő infláció – és a hazai gazdaságpolitika nagyjából egy évtizednyi eseményt (és hibát) sűrített bele 2022-be. A HOLD Alapkezelő szakértői az esztendő legemlékezetesebb eseményeit, döntéseit idézik fel cikksorozatukban – ezekből ollóztunk az alábbi összeállításban.

A 2022-es év legfontosabb változása a pozitív reálhozam visszatérése volt a világ tőkepiacain – emlékeztetett bejegyzésében Cser Tamás a HOLD Alapkezelő vezető részvényportfólió-kezelője. Nyugodtan beszélhetünk normalizációról: miért is érné meg bárkinek hosszú távra elhalasztani a fogyasztását (tehát megtakarítani), ha később csak kevesebbet tud majd vásárolni ugyanannyi pénzért?

Minden buborék kipukkadt

Bár ez – az elmúlt évtized történései alapján – szokatlan, mégis a mögöttünk álló bő tíz esztendő bizonyult abnormálisnak. Európában ebben az időszakban végig negatív reálhozammal szembesült az, aki nem akart kockáztatni és Amerikában sem kapott átlagosan reálhozamot.

Ez a helyzet ugyanakkor alaposan felforgatta a tőkepiacot. A befektetők kénytelenek voltak alternatív eszközöket keresni a vagyonuk reálgyarapítása érdekében. Szinte mindenhol jellemző volt az ingatlanárak hatalmas emelkedése. A részvénypiacok árazása megugrott. Létrejött a kriptopiac. És hatalmas emelkedés következett be számtalan más, cash flow-t, azaz lényegében pénzt, jövedelmet nem termelő eszköz piacán. Ha ugyanis nincs kamat, akkor nincs tartási költsége sem ezeknek az eszközöknek. Csak a spekuláció számít.

Ez a „minden buborék” 2022-ben a kamatok megjelenése miatt kipukkant és kis túlzással mindaz, ami a befektetési piacokon az elmúlt évtizedben működött, a visszájára fordult egy esztendő alatt.

Úgy is fogalmazhatnánk, a kijózanodás éve volt 2022 a tőkepiacokon, rendkívül rossz teljesítményekkel. A pozitív reálhozam megjelenése mindent leértékelt. Mindennek azonban előre tekintve van egy pozitív üzenete is: a mostani alacsonyabb árfolyamokról végre tényleg reménykedhet reálvagyon-gyarapodásban az, aki megtakarításra adja a fejét.

Összeomló Tesla, virágzó olajipar

A feje tetejére fordult tehát 2022-ben az a világrend, amelyben a globalizáció békés körülmények között, nyomtatott pénzből és szinte nulla kamattal haladt előre. Ilyen környezetben nem meglepő, hogy minden, amiben a végtelen hit, a magabiztosság, a mánia uralkodott, minden, ami az elmúlt évek tőkepiaci népszerűségi ranglistáján igazi sláger volt, elvérzett.

Volt azonban olyan területe is a részvénypiacnak, ami szárnyalt: amit a befektetők korábban leírtak, messziről kerültek és amit háborús sokkhatás is pozitívan érintett – emelte ki bejegyzésében Szőcs Gábor, a HOLD Alapkezelő szenior portfoliókezelője.

A jövő megtestesítője, a Tesla, az úttörő elektromosautó-gyártó piaci értéke például közel 60 százalékot zuhant, míg a múlt, a hagyományos autókhoz üzemanyagot biztosító olajszektor részvényei, az S&P energiaszektor ETF bő 50 százalékot ugrott. Aki olajcégbe fektetett az év elején, ötször annyi pénzzel rendelkezik most, mint az, aki a Teslára tett.

Évtizeddel felérő magyar kötvénypiaci esztendő

Gyakran mondogatjuk, hogy egy fejlődő piaci portfóliókezelőnek egy év általában kettőnek számít, mert annyi esemény és mozgás történik. Nos, a 2022-es év a magyar kötvénypiaci befektetőknek legalább öt esztendőt, de akár egy évtizedet is számíthatna – erről már Móricz Dániel a HOLD Alapkezelő befektetési igazgatója írt.

Nemcsak azért utalt erre a szakértő, mert október közepéig nagyjából egy évtized hozamát törölte le a hazai állampapírok árfolyam-alakulását tükröző MAX Composite index 25 százalékos esésével. Nemcsak azért, mert utána öt hét alatt annyit emelkedett (20 százalékot) az állampapír-index, mint a 2015 végét követő öt esztendőben összesen. Sőt, nem is csak azért, mert az idén év végére a tíz évvel ezelőtti szintekre emelkedtek vissza a magyar állampapírhozamok.

A 2022-es évben a globális kötvénypiaci befektetők élete sem volt könnyű, de a hazai gazdaságpolitika az egyébként is izgalmas forgatókönyvet egy sci-fi valóságshow-vá alakította. Hogyan? Nos, ez is kiderül a HOLDBLOG-on megjelent bejegyzéséből.

A sorozat eddig megjelent részeiben a fentieken túl szóba került

Feltettük továbbá azt a kérdést is, hogy

Sőt, – mint az elmúlt esztendőben oly sokszor, itt is – válaszolunk arra a szakértőinkhez gyakran eljutó kérdésre, hogy

Legfrissebb bejegyzésünkben pedig Szabó Dávid, a Superposition portfóliókezelője fut neki annak, hogy életet leheljen a bitcoinba.

Az Év sztorija sorozatunkban a következő napokban is új történeteket osztunk meg az érdeklődőkkel. Jó szórakozást!

HOLDBLOG

HOLD Lexikon

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!