McDonald’s: napenergiából hamburger és sült krumpli

2022. december 20. – 05:09

frissítve

Csonka Attila
a HOLD Alapkezelő PR-menedzsere

Másolás

Vágólapra másolva

Egy olasz megújulóenergia-cég texasi vállalkozása látja majd el a McDonald’s amerikai logisztikai egységeit napenergiával. Hosszú utat kell azonban megtennie még a gyorsétteremláncnak a fenntarthatóbb működésért.

A McDonald’s logisztikai egysége és partnercégei szerződést kötöttek a Blue Jay Solar napelemfarmmal az összes egyesült államokbeli mekis raktár, logisztikai központ és egyéb ellátáslánci egység energiaellátására. A Bloomberg értesülései szerint a Texasban, Houstontól 160 kilométerre épülő szolárpark évente 189 megawatt energiát biztosít majd a gyorsétteremláncnak. Ez az energiamennyiség 38 ezer texasi háztartás éves energiaszükségletének felel meg.

A napelempark az olasz Enel projektje. 2023-ban már működik és termel majd.

Ez egyelőre még egy aránylag kis lépés a McDonald’s fenntarthatóság felé vezető útján; az ellátási lánc működtetése az étteremháló teljes károsanyag-kibocsátásának alig 15 százalékáért felelős. Igazán nagy zöldülést akkor érne el a hamburgeróriás, ha a termékpolitikájában venne 180 fokos fordulatot, és még több növényalapú termék beépítésével visszaszorítaná a marha- és disznóhús, illetve a sajt, az emissziós értelemben legkárosabb alapanyagainak feldolgozását és értékesítését.

Ambiciózus célkitűzésben persze nincs hiány: a vállalat hivatalos célja, hogy 2030-ra 36 százalékkal csökkentse az étteremhálózat üvegházhatásúgáz-kibocsátását, 2050-re pedig „zéró” kibocsátóvá váljon.

  • Milyen tervek vannak a további zöldítésre?
  • Hogyan hat a globális élelmiszerár-infláció és az egyre vékonyabb lakossági pénztárcák forgalmára és eredményességére?
  • Mekkora veszteséggel zárta le a gyorsétteremlánc az Oroszországból és Belaruszból való kivonulást?
  • Mindezek alapján mit várunk a részvénytől a következő időszakban?

Kiderül a cikk HOLDBLOG-on megjelent hosszabb változatábólaminek a megírásával nem volt célom tovább fűteni a klímapánikot.

HOLDBLOG

HOLD Lexikon

A szerző további cikkeit ezen a linken olvashatja.

JOGI NYILATKOZAT

A dokumentumban foglaltak nem minősülnek befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, befektetési elemzésnek, az abban foglaltak alapján a HOLD Alapkezelő Zrt.-vel szemben igény nem érvényesíthető, azokért a HOLD Alapkezelő Zrt. felelősséget nem vállal.

A cikk a Telex és a Hold Alapkezelő közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Kedvenceink
Holdblog
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!